Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / Facebook Počela je Energetska akademija, može se pratiti online

Počela je Energetska akademija, može se pratiti online

Sudjeluje niz stručnjaka

Na Korčuli je počela Energetska akademija, u organizaciji Tajništva za čistu energiju EU otoka i Pokreta Otoka. 

Na dvodnevnom događanju sudjeluje niz stručnjaka i dionika iz javnog i privatnog sektora, ali i zainteresirani pojedinci koji su se prijavili za sudjelovanje uživo. Ostala zainteresirana javnost može se događanju priključiti u bilo kojem trenutku na Facebook stranici Pokret Otoka/Island Movement.

Sudionici Energetske akademije razmjenjuju znanje, informacije i iskustvo u provedbi tranzicije na čistu energiju hrvatskih i europskih otoka

Predsjednica Maja Jurišić otvorila je događanje koje se odvija u Centru za kulturu Grada Korčule, a uslijedilo je predstavljanje vodećeg konzorcija druge faze Tajništva za čistu energiju EU otoka. Antonia Proka, predstavnica Federacije energetskih zadruga REScoop, predstavila je aktivnosti druge faze provedbe plana energetske tranzicije europskih otoka. 

Direktorica Gospodarskog udruženja OIEH - Obnovljivi izvori energije Hrvatske Maja Pokrovac prisutnima je pojasnila nove poslovne modele u sektoru obnovljivih izvora energije i što nas čeka u budućnosti na nacionalnom i europskom planu tog područja. 

Ivan Zoković Cola član je Pokreta Otoka i voditelj projekta 'Solar Islands', NESOI koji je dio provedbe energetske tranzicije otoka Korčule, a ujedno je bio jedan od ključnih ljudi u provedbi projekta 'Križevački sunčani krovovi'. Na današnjem događanju predstavio je ulogu građana i zadruga u energetskoj tranziciji, s velikim naglaskom na dobrobit koju donose projekti i programi energetske tranzicije koji od početka uključuju lokalno stanovništvo u provedbu. 

U nastavku će u ime energetske tranzicije Cresko - Lošinjskog arhipelaga govoriti voditelj Ugo Toić (OTRA - otočna razvojna agencija) i upravitelj novoosnovane Energetske zadruge Apsyrtides Franjo Toić, dok će energetsku tranziciju otoka Korčule predstaviti voditelj Ivan Zoković Cola, također član korčulanske Energetske zadruge Novi otok.

Početak drugog dana Energetske akademije posvećen je institucionalnoj podršci koja će biti osigurana u narednom periodu. Kristina Čelić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja govorit će o novom Zakonu tržišta električne energije, a Aleksandar Halavanja iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost predstavit će financijske mehanizme i alate dostupne otočanima za energetsku tranziciju otoka.

Nakon pauze za kavu slijedi okrugli stol 'Uloga različitih gospodarskih sektora u energetskoj tranziciji otoka' u kojem će sudjelovati Marko Šundov (Čista Hrvatska), Katarina Slejko (LAG 5), Vlaho Komparak (OPG Komparak) i Paula Bolfan (privatni iznajmljivač, Silba). Moderatorica okruglog stola bit će Maja Jurišić, predsjednica Pokreta Otoka, regionalnog partnera Tajništva za čistu energiju EU otoka.

Događanje će zatvoriti Antonia Proka iz Tajništva za čistu energiju EU otoka koja će voditi raspravu o ciljevima energetske akademije i budućim planovima. 

Vaša reakcija na temu