Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: ???? Mabel Amber, who will one day from Pixabay POČINJE OTKUP ŽIRA Uz šetnju šumom možete i zaraditi

POČINJE OTKUP ŽIRA Uz šetnju šumom možete i zaraditi

Evo kakva su pravila

Već tradicionalno Hrvatske šume otkupljuju žir koji skupe građani. Za kilogram se može dobiti i do tri eura, što je manje nego lani, no tješi činjenica da ga ove godine ima znatno više.

Otkupljuje se samo zdrav žir bez oštećenja i znakova bolesti, kako bi se osigurao kvalitetan sjemenski materijal. 

'Mogu se prijaviti svi građani samo moraju ishoditi dozvolu, a zatim će dobiti lokacije na kojima se smije skupljati sjeme. Sjeme se ne smije skupljati u parkovima, drvoredima nego samo u registriranim šumskim sjemenskim objektima', za RTL je kazao Antun Herceg, stručni suradnik iz Hrvatskih šuma.

Otkup počinje 1,. listopada. Građani se s plodovima, mogu javiti u lokalnu šumariju.

Herceg je objasnio da ljudi moraju obratiti pažnju da žir nije šupalj te da nije zelen. Otkupna cijena za hrast lužnjak je tri eura, a za kitnjak 3,3 eura za kilogram žireva.

Vaša reakcija na temu