Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Podjelom igračaka i tiskanih materijala završava projekt 'Eko regija'

Podjelom igračaka i tiskanih materijala završava projekt 'Eko regija'

Ukupna vrijednost projekta iznosi 487.808,50 kuna, a bespovratna sredstva su odobrena u iznosu od 414.637,21 kuna

U sklopu projekta 'Eko regija (K-V-P-B-T-K): Provedba izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Knina, Vrgorca, Pirovca, Biskupije, Tribunja i Kijeva' u Osnovnoj školi Vrgorac jučer su održane radionice na temu održivog gospodarenja otpadom. Na radionici je sudjelovalo 32 djece u dobi od 6 do 15 godina, zajedno s nastavnim osobljem.

Radionicu u trajanju od dva školska sata održali su animatori iz Ekološke udruge Krka-Knin koji su djeci na zanimljiv i pristupačan način približili problematiku gospodarenja otpadom te objasnili kako oni sami mogu pridonijeti smanjenju nastanka otpada te kako pravilno odvajati otpad namijenjen recikliranju. Djeca su  na radionicama ispunjavala radne listiće izrađene u sklopu projekta te oslikavala platnene vrećice pa je tako svako dijete dobilo jedinstvenu platnenu vrećicu s vlastitim crtežom. Učenici nižih razreda na poklon su dobili i edukativne vodiče o odvajanju i gospodarenju otpadom koji su za pregled i preuzimanje dostupni na poveznici PUBLIKACIJE na web stranici projekta www.ekoregija.hr. U sklopu radionica nastavnom su osoblju prezentirani moduli s tematskim cjelinama vezanima uz održivo gospodarenje otpadom s očekivanim ishodima učenjima te uputama za korištenje i prijedlozima za uključivanje u nastavu. 

Pedagoginja OŠ Vrgorac Mone Ademi podijelila je dojmove o radionici: 

- Radionica je bila vrlo zanimljiva, kako djeci, tako i nama odraslima. Tema održivog gospodarenja otpadom trenutno je aktualna i interesantna, a animatori su bili vrlo pristupačni i kreativni u radu s djecom. Jako smo zadovoljni svime: i dostavljenim materijalima i samom radionicom. Primijetili smo kako su učenici bili najangažiraniji oko oslikavanja platnenih vrećica koje su s ponosom nosili kući. 

Ademi napominje kako će izrađeni materijali zasigurno biti ukomponirani u redovnu nastavu i satove razrednika. O uspjehu radionica najbolje svjedoči pitanje brojne djece: 'Kada ćete nam ponovno doći?'.

U dječjem vrtiću 'Pčelica' u Vrgorcu isti su dan održane edukacije za odgojitelje te su podijeljene didaktičke igračke na temu gospodarenja otpadom i bojanke za djecu. Igračke i bojanke za djecu je podijelio Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca, koji je ovom prigodom istaknuo važnost razvijanja ekološke svijesti i ekološkog opismenjavanja djece od najmlađe dobi. Pranić smatra da odgojitelji igraju veliku u ulogu u djetetovom životu te kao takvi imaju značajan utjecaj na razvoj ekološki osviještenih pojedinaca. 

- Djeca rado sudjeluju u ekološkim aktivnostima i radionicama, a posebna vrijednost ovakva rada je u primjeni stečenog znanja i u obiteljskom okruženju - dodao je.

Nakon podjele bojanki i igračaka u vrtiću je održana obuka edukatora na kojoj su edukatorima dostavljeni i predstavljeni moduli s tematskim cjelinama za izobrazno–informativne materijale (didaktičke igračke i bojanke) za predškolsku djecu o održivom gospodarenju otpadom. Ravnateljica dječjeg vrtića Pčelica Snežana Vuleta komentirala je obuku za edukatore: 

- Obuka je bila odlična, dobili smo dobre upite i ideje o načinima usađivanja ekološke svijesti djeci uz pomoć podijeljenih materijala, prijedloge za izvođenje radionica i sl. Materijalima smo zadovoljni, nekoliko je djece već pitalo mogu li bojanke nositi kući.

Podjela materijala za školarce i predškolce kao i održavanje radionica zadnja su aktivnost projekta 'Eko regija (K-V-P-B-T-K): Provedba izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Knina, Vrgorca, Pirovca, Biskupije, Tribunja i Kijeva' koji je sufinanciran od strane Europske unije iz Kohezijskog fonda kroz Operativni programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 487.808,50 kuna, a bespovratna sredstva su odobrena u iznosu od 414.637,21 kuna, što je 84,9999969% ukupno prihvatljivih troškova. 

Cilj projekta 'Eko regija' je informirati i osvijestiti stanovnike Knina, Vrgorca, Pirovca, Biskupije, Tribunja i Kijeva o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta što bi, u konačnici, trebalo rezultirati smanjenim količinama otpada, naročito komunalnog.

Nositelj projekta je Grad Knin, projekt obuhvaća sljedeće jedinice lokalne samouprave: Grad Knin, Grad Vrgorac, Općina Pirovac, Općina Biskupija, Općina Tribunj i Općina Kijevo, a završetak provedbe predviđen je za 31. siječanj 2020. godine.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Grada Knina.

Vaša reakcija na temu