Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: NP 'Krka' Podzemni svijet krša: Završetak ciklusa tekstova

Podzemni svijet krša: Završetak ciklusa tekstova

International Year of Caves and Karst, IYCK

Nakon inicijalnog reljefa i temeljnog fenomena sedre, Javna ustanova 'Nacionalni park Krka' u novom ciklusu tekstova o prirodnoj baštini predstavila je bogatstvo i raznolikost podzemlja. Iz tjedna u tjedan mogli ste čitati o spletu špilja i jama i živome svijetu u okrilju tame i vode.

Ciklusom tekstova o podzemnom svijetu Nacionalnog parka 'Krka' Javna ustanova 'Nacionalni park Krka' pridružila se obilježavanju Međunarodne godine speleoloških objekata i krša (International Year of Caves and Karst, IYCK) 2021.

Međunarodna godina speleoloških objekata i krša međunarodni je projekt čiji je cilj podučiti javnost o prirodnim i kulturnim vrijednostima tih fenomena. Organizira ju Međunarodna speleološka unija (Union Internationale de Spéléologie, UIS), međunarodna organizacija za istraživanje, proučavanje i zaštitu speleoloških objekata i krša, koju čini pedeset pet zemalja članica, među njima i Hrvatska.

Krški tereni zauzimaju oko 20 % površine Zemlje, a u Hrvatskoj obuhvaćaju gotovo 50 % površine. Karakteriziraju ih špilje, jame i površinski reljefni oblici koji zajedno tvore neobične i spektakularne krajobraze. Krška područja izvor su vode za oko 10 % svjetske populacije, staništa rijetkih, ugroženih i endemičnih pripadnika živoga svijeta, izvor znanja o našem okolišu, klimatskim promjenama i mineralnim resursima, ali i područja kulturne baštine kao rezultat života brojnih lokalnih zajednica u krškim područjima te važna posjetiteljska odredišta.

Speleološki objekti i krški krajobrazi vrlo su osjetljivi na onečišćenje, prekomjerno korištenje prirodnih resursa i prostora, uništavanje i loše upravljanje. Zato javnost treba upoznati s činjenicom da je podzemni svijet važan za opstojnost cjelokupnog života na Zemlji i ukazati na načine zaštite krških područja i odgovornog i održivog upravljanja njima.

Uz tok rijeke Krke stotinjak je špilja i jama, od toga šezdeset sedam na području Nacionalnog parka 'Krka'. Špilje dinarskog krša najbogatije su na svijetu po broju špiljskih vrsta od kojih 70 % su endemi Hrvatske. Mnogi od njih su relikti, ostaci faune iz davnog geološkog razdoblja. U speleološkim objektima NP 'Krka' zabilježeno je preko stotinu sedamdeset svojti, od kojih su mnoge endemi Dinarida i Hrvatske, a četiri su endemi NP 'Krka' (stenoendemi). Većina predstavnika špiljske faune su strogo zaštićene vrste. Na lijevoj obali rijeke Krke nalaze se dvije špilje iznimno važne zbog arheoloških nalaza u njima koji svjedoče o čovjekovoj prisutnosti od neolitika, eneolitika te ranog i srednjeg brončanog doba (Oziđana pećina) i kasnoga brončanog i starijeg željeznog doba (Jazinka).

Osim Oziđane pećine, špilje i jame NP 'Krka' nisu otvorene za posjećivanje. Sve tekstove o podzemnom svijetu krša možete pronaći na službenim mrežnim stranicama Nacionalnog parka 'Krka'.

Vaša reakcija na temu