Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Polupodzemni spremnici otvoreni za građane na 21 novoj lokaciji
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

Polupodzemni spremnici otvoreni za građane na 21 novoj lokaciji

Stari kontejneri će biti uklonjeni

Čistoća Split otvorila je 84 polupodzemna spremnika na 21 novoj lokaciji. Dio stanovnika gradskih kotara Bol, Gripe, Lokve, Lovret, Kocunar i Sućidar tako će odsad miješani komunalni otpad, papir, biootpad te plastiku, metal i tetrapak odlagati u polupodzemne spremnike. Dosadašnji kontejneri bit će uklonjeni.

Spremnici su postavljeni na adresama Tršćanska 63 u kotaru Bol, Križanićeva 2 na Gripama, u kotaru Lokve u Stepinčevoj kod kućnih brojeva 11 i 27, Šižgorićevoj 6, 18 i 24 te na adresi Kranjčevićeva 27. Na Lovretu polupodzemni spremnici nalaze se u Lovretskoj ulici 15 te Putu Skalica 23. Stanovnici Kijevske 1 te Mosećke ulice kod kućnih brojeva 10, 26, 56 i 68, također će odsad koristiti polupodzemne spremnike. U kotaru Sućidar otvoreno je 6 novih lokacija s polupodzemnim spremnicima. Riječ je o Paraćevoj 80 i 102, Kukuljevićevoj 3, 15 i 23 te Novakovoj 22c.

'Do kraja ljeta 2023. godine, bit će postavljeno ukupno 385 polupodzemnih spremnika, a tijekom sljedeće godine još dodatnih 400. Osim postavljanja novih spremnika, proteklih nekoliko mjeseci intenzivno radimo i na informiranju građana Splita o novom sustavu odvajanja otpada. Edukacijom građana ubrzavamo proces učenja o pravilnom odvajanju otpada te postepeno smanjujemo količine koje se odlažu  na Karepovac', istaknuo je Andrija Čaljkušić, glavni analitičar Operativno tehničke službe Čistoće d.o.o. Split, zadužen za koordinaciju i postavljanje polupodzemnih spremnika.     

Iz Čistoće podsjećaju kako su spremnici sa smeđim poklopcem namijenjeni odlaganju biootpada, oni s plavim poklopcem za papir, spremnici sa žutim poklopcem za plastičnu, metalnu i tetrapak ambalažu, dok se u spremnike s crnim poklopcem odlaže miješani komunalni otpad. Staklo građani nastavljaju odlagati u tamno zelene spremnike na zelenim otocima, dok tekstil, obuću i veće količine otpada mogu odlagati na mobilnim reciklažnim dvorištima ili reciklažnim dvorištima Orišac, Karepovac i Pujanke.

'Važno je istaknuti da će odvajanjem korisnog otpada u za to predviđene spremnike, građani Splita direktno utjecati na uštedu energije i smanjenje količine otpada kojeg više nije moguće reciklirati, a koji značajno zagađuje tlo, vodu i zrak', poručuju iz Čistoće d.o.o. Split.

Vaša reakcija na temu