Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Potpisani 158 milijuna kuna vrijedni ugovori za vodoopskrbu krajnjeg juga Hrvatske

Potpisani 158 milijuna kuna vrijedni ugovori za vodoopskrbu krajnjeg juga Hrvatske

Obuhvaćeni Dubrovnik, Opuzen, Kula Norinska, Ston, Slivno, Mljet, Konavle i Orebić

U Opuzenu su, u nazočnosti ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, saborskog zastupnika Branka Bačića i župana Nikole Dobroslavića te zamjenika Žakline Marević i Joška Cebala potpisani ugovori za razvoj vodnokomunalne infrastrukture na području Dubrovačko-neretvanske županije, prenosi Metković News.

Ugovore je potpisao generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković s direktorima komunalnih poduzeća grada Dubrovnika i Opuzena te općina Kula Norinska, Ston, Slivno, Mljet, Konavle i Orebić, a potpisivanju su nazočili i gradonačelnici i načelnici navedenih jedinica lokalne samouprave.

Danas potpisani ugovori odnose se na projekte na područjima mjesta Kula Norinska, Ston, Opuzen, Slivno, Lopud, Mljet, Gruda i Orebić, ukupna vrijednost projekata iznosi 158 milijuna kuna bez PDV-a, dok su ulaganja Hrvatskih voda u iznosu većem od 135 milijuna kuna.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su jedinice lokalne samouprave s područja Dubrovačko-neretvanske županije u proteklom razdoblju bile dovoljno agilne da pripreme projekte i tako omoguće nastavak ovih prevažnih projekata. 'Sada, u vrijeme kada zbog korona krize i ne stojimo gospodarski najbolje, kada su mnoge investicije stavljene pod znak pitanja, ovi i ovakvi projekti su nam jako važni, kako zbog činjenice da će se na taj način pokrenuti građevinska operativa i samim time i ekonomski rast, tako i zbog činjenice da oni idu u smjeru boljitka životnog standarda naših građana. Ovo je težak posao i posao koji traje i neće završiti dok svi naši sugrađani neće imati priključak na sustav javne opskrbe i sustav javne odvodnje, ali siguran sam da ćemo ga završiti uspješno', rekao je ministar Ćorić.

S činjenicom da se radi o dugotrajnom i obimnom procesu složio se i saborski zastupnik Branko Bačić, podsjetivši na činjenicu da je još prije 14 godina opuzenski gradonačelnik Ivo Mihaljević govorio o potrebi završetka sustava rješenja otpadnih voda. Zahvalio je ministru Ćoriću i generalnom direktoru Hrvatskih voda Đurokoviću na činjenici da se ovi projekti oslanjaju na nacionalnu komponentu, odnosno na sredstva Hrvatskih voda, što treba posebno valorizirati u situaciji kada hrvatsko gospodarstvo trpi posljedice izazvane korona krizom. 'Ovi su projekti za naše općine i gradove prevažni, važni su za zaštitu voda, za ozbiljno bavljenje poljoprivredom i za zaštitu okoliša i zato hvala ministru još jednom', istaknuo je saborski zastupnik Bačić.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je to još jedan korak u rješavanju problema na našem području te dodao kako se puno radi, istaknuvši kao primjer prevažan projekt Donja Neretva: 'Županija, Hrvatske vode i Ministarstvo su započele projekt navodnjavanja Donje Neretve; sad idemo s prvom fazom i uvjeren sam da će se projekt, čija je ukupna vrijednost oko 500 milijuna kuna, realizirati u cijelosti i tako riješiti problem zaslanjenja, ali i provesti navodnjavanje cijelog područja. Župan je dodao i kako su projekti za koje se danas potpisuju ugovori iznimno važni za cijelu županiju te zahvalio Hrvatskim vodama i Ministarstvu na ovom, ali i na svim drugim projektima koji se provode na području Županije, a ukupne su vrijednosti gotovo milijardu kuna'.

Da se na području Dubrovačko-neretvanske županije provode izuzetno važni i vrijedni projekti potvrdio je i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, kazavši između ostalog: 'U dolini Neretve trenutačno se provode projekti u Opuzenu, ušću Neretve, Kominu… investira se oko 120 milijuna kuna, a ako uzmemo u obzir aglomeraciju Metković i Ploče te druge projekte u Županiji, govorimo o iznosu od gotovo milijardu kuna', piše Metković News.

Vaša reakcija na temu