Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Pravilno odvajanje otpada najbolje je ulaganje u budućnost
Odvajanje otpada je lako! Piše: Dalmatinski portal

Pravilno odvajanje otpada najbolje je ulaganje u budućnost

Samo jedna prosječna osoba proizvodi otprilike četiri kilograma otpada dnevno ili tonu i pol otpada godišnje

Komunalno društvo GRAD d.o.o. kampanjom 'Odvajanje otpada je lako!', u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), građanima približava pojam recikliranja i potiče ih na pravilno odvajanje otpada. Projektom se podiže kvaliteta usluge u Supetru, Mircima, Škripu i Splitskoj. O važnosti recikliranja napisane su stotine stranica, a u ovome tekstu nastojali smo sumirati savjete kojih se stanovnici trebaju pridržavati kako bi očuvali čist otok. Pročitajte i razmislite na koji način i vi možete doprinijeti još kvalitetnijem okolišu. 

Odvajanje otpada zbilja je lako

Gospodarenje otpadom vrlo je složen proces koji uključuje veliki broj sudionika. Podrazumijeva sprječavanje nastanka otpada, smanjivanje količine otpada i njegovoga štetnog utjecaja na okoliš. Svemu ovome prethodi nastajanje otpada. Svaki proizvod koji koristimo dolazi u određenoj ambalaži koju nakon iskorištavanja proizvoda, odbacujemo. Važno je aktivno razmišljati o tome gdje ćemo i na koji način odložiti tu ambalažu - bila ona tetrapak od mlijeka, plastična boca, kuverta od računa ili kora naranče. Upravo će zato Komunalno društvo GRAD svim stanovnicima osigurati i dodijeliti spremnike pomoću kojih odvajanje otpada započinje već na kućnom pragu. Odvojenim odlaganjem otpada štitimo i okoliš od vrlo štetnih otpadnih tvari. 

Potrebno je svega nekoliko sekundi za razvrstavanje otpada

Samo jedna prosječna osoba proizvodi otprilike četiri kilograma otpada dnevno ili tonu i pol otpada godišnje. Takvim konstantnim gomilanjem otpada negativno utječemo na okoliš, a posebice more, izvore vode, tlo koje služi obradi i poljoprivredi te potičemo širenje zaraza. Otpad razvrstavamo prema vrsti materijala. Ambalažu od različitih proizvoda potrebno je očistiti od ostataka sadržaja. Papir je materijal koji je možda i najlakši za recikliranje, a recikliranjem papira čuvamo šume i  štedimo energiju. Biootpad čini najveći dio kućnog otpada. Ono je vrijedna sirovina za proizvodnju kvalitetnog biokomposta koji hrani biljke, osigurava prozračnost tla i zadržava vodu. Plastičnu ambalažu odvajamo u žuti spremnik, a nju je prije odlaganja potrebno isprati vodom kako bi se omogućio i pojednostavio proces recikliranja. Zeleni spremnik namijenjen miješanom komunalnom otpadu primit će sav otpad koji niste uspjeli razvrstati, no bitno je napomenuti kako u njega ne treba odlagati krupni otpad ili elektroničke naprave. 


Zajednička borba protiv prekomjerne količine otpada

Proces očuvanja okoliša započinje prvim korakom, upravo u našim domovima. Odvajanje otpada nije aktivnost rezervirana samo za odrasle, već je od najranije dobi djecu poželjno učiti odgovornom ponašanju prema prirodi koja ih okružuje.  Time princip odvajanje otpada postaje način života, a ne samo obveza ili puko slovo na papiru. Ne treba zaboraviti da odvajanjem otpada i recikliranjem smanjujemo njegovu količinu, iskorištavamo otpad za razne namjene,  sprječavamo zagađivanje vlastitog okoliša i štedimo energiju. Svi u ekosustavu ovise jedni o drugima pa je tako naše more dio oceana koji je povezan s drugim vodama, tlo je izvor života, a bez zraka i kisika u atmosferi ne bi bio moguć život kakav je danas. Odvajanje i zbrinjavanje otpada na kućnom pragu mali je doprinos koji svatko od nas može dati za zaštitu okoliša. Više informacija o podjeli spremnika  pratite na web te Facebook stranici Komunalnog društva GRAD. 

Vaša reakcija na temu