Predstavljena Strategija energetske tranzicije otoka Hvara

Predstavljena Strategija energetske tranzicije otoka Hvara

Potpisan sporazum o strateškom partnerstvu između Pokreta otoka i udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske

 U organizaciji grada Hvara, Pokreta otoka i udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske danas je u gradu Hvaru predstavljena Strategija energetske tranzicije otoka Hvara izrađena u suradnji s Tajništvom za čistu energiju EU otoka, a u svrhu jačanja kapaciteta i sinergijskog djelovanja potpisan je sporazum o strateškom partnerstvu između udruženja OIEH i Pokreta otoka. 

U uvodnom obraćanju gradonačelnik grada Hvara, Rikardo Novak, istaknuo je kako će Strategija energetske tranzicije kao obrazac za mijenjanje paradigme, ekološke i političke svijesti, zasigurno koristiti svima, a posebno otocima.

Ana Marija Jakas  prezentirala je Strategiju energetske tranzicije otoka Hvara, podsjećajući na to da je riječ o najsunčanijem otoku s još neiskorištenim potencijalom proizvodnje električne energije iz Sunca.

Maja Pokrovac, direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske predstavila je mogućnosti koje kroz 750 milijardi eura donosi europski Plan oporavka od čega se minimalno 30% mora utrošiti na zaštitu klime i smanjenje emisije stakleničkih plinova, te aktivnosti na koje bi se u tome trebala usredotočiti Hrvatska. 

Maja Jurišić iz Pokreta otoka naglasila je u svome izlaganju nužnost suradnje lokalnih samouprava jer je ona temelj suradnje lokalnih zajednica – važno je da grad Hvar, grad Stari Grad te općine Jelsa i općina Sućuraj svojim primjerom zajedništva i uspješne suradnje pokazuju otočanima kakav je učinak takvog djelovanja i potiču njih na isto. 

Današnji događaj u gradu Hvaru zaključen je potpisivanjem sporazuma o strateškom partnerstvu Pokreta otoka i udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske. Potpisujući ga, Maja Jurišić iz Pokreta otoka i Maja Pokrovac iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske,  složile su se da znanje koje u OIE sektoru imaju tvrtke članice udruženja OIEH može pomoći Pokretu otoka u pripremi i razvijanju projekata te informiranju i educiranju lokalne zajednice o dobrobitima korištenja obnovljivih izvora energije. 

'Uz aktivno zalaganje za dobrobit otočnih zajednica i njihovo sudjelovanje u razvojnim projektima, ovo će strateško partnerstvo s udruženjem OIEH dati vjetar u leđa otočanima', završila je Maja Jurišić iz Pokreta otoka. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(72375, "");
Pregledaj komentare