Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRILIKA KOJA SE NE PROPUŠTA Europska unija ulaže milijarde eura u energetsku obnovu zgrada, budite spremni!
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

PRILIKA KOJA SE NE PROPUŠTA Europska unija ulaže milijarde eura u energetsku obnovu zgrada, budite spremni!

Lina Benović iz E-konzalta piše o mogućnostima koje pruža novi paket poticaja

Znate li da je za 2023. godinu osigurano 225 milijuna eura bespovratnih sredstava za energetsku obnovu nekretnina i ugradnju obnovljivih izvora energije?

'Za jesen najavljujemo novi paket poticaja, među ostalim i za ugradnju fotonaponskih elektrana u kućanstvima, kao i za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a sufinancirat ćemo i kupnju energetski učinkovitih vozila. Za ove programe očekuje se veliki interes, a uvjeti za prijavu će biti poznati nakon ljeta', objavljeno je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

To je samo početak poticaja s obzirom da nas čeka još i Javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada.

Planom o ugljičnoj neutralnosti Europske unije do 2050., EU planira postati prvi ugljično neutralni kontinent.

Što to konkretno znači do 2030. godine?

- Kako bi se ispunio klimatski cilj EU za 2030., bit će potrebno uložiti 3,5 trilijuna eura u energetsku obnovu zgrada!

- 35 milijuna zgrada diljem EU planira se obnoviti do 2030.

Što plan o ugljičnoj neutralnosti Europske unije znači za Hrvatsku?

Investicija vrijedna 32 mijarde eura bit će uložena u energetsku obnovu zgrada.

Time će se osigurati:

- ugljična neutralnost

- neovisnost o rastu cijena energenata u budućnosti

- kvaliteta življenja.

'Prozori su bili drveni, loše konstrukcije i propuštali su zapravo i vjetar, a i vlagu i kišu i tako. Mi smo sad ušli iz kategorije E u kategoriju B i automatski je vrijednost stana na tržištu bolja. Projekt energetske obnove nam je pomogao da sada imamo praktički novu zgradu', rekao je za HRT Branko Lončarec, predstavnik suvlasnika višestambene zgrade na adresi Vincenta iz Kastva 4.

Koje sve pogodnosti građani mogu dobiti prijavom?

(Su)vlasnici obiteljskih kuća mogu ostvariti od 40% do 80% bespovratnih sredstava za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice obiteljske kuće (vanjski zidovi, izolacija krova, zamjena vanjske stolarije) te za ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (solarni paneli, dizalica topline).

Za višestambenu zgradu je za iste mjere moguće ostvariti od 60% do 80% bespovratnih sredstava.

Kome biste posebno preporučili prijavu?

Energetska obnova putem bespovratnih sredstava idealna je prilika za sve koji planiraju obnoviti vlastitu nekretninu, a financijska računica im je predstavljala izazov. Osim ušteda u režijama, poboljšanja kvalitete života, ne zaboravimo napomenuti da se energetskom obnovom tržišna vrijednost nekretnine povećava za minimalno 15% u odnosu na stanje prije energetske obnove.

Koliko je priprema dokumentacije komplicirana? Što je sve potrebno?

Priprema dokumentacije se razlikuje, ovisno prijavljujete li se na energetsku obnovu obiteljske kuće ili višestambene zgrade.

Obiteljska kuća:

- Uporabna dozvola ili rješenje o izvedenom stanju (legalizacija)

- Energetski certifikat i izvješće o provedenom energetskom pregledu

- Detaljne ponude i troškovnici izvođača radova

- Pristanak svih suvlasnika na prijavu

- Ostala dokumentacija određena Javnim pozivom

Višestambena zgrada:

- Uporabna dozvola ili rješenje o izvedenom stanju (legalizacija)

- Energetski certifikat i izvješće o provedenom energetskom pregledu

- Glavni projekt energetske obnove kojim se dokazuje da će poduzete mjere energetske obnove rezultirati uštedom godišnje potrebne toplinske energije za grijanje (QH,nd) od najmanje 50% i najmanje 30% primarne energije (Eprim) u odnosu na stanje prije obnove – BITNO je za napomenuti da izrada glavnog projekta traje 3 mjeseca tako da je potrebno na vrijeme krenuti s pripremom dokumentacije

- Pristanak 51% prema veličini suvlasničkih dijelova,

- Ostala dokumentacija određena Javnim pozivom

Koje su pogodnosti obnove osim uštede?

Osim uštede u režijama, povećanja tržišne vrijednosti vlastite nekretnine, poboljšanja kvalitete života, tu je i jedna nezaobilazno bitna stavka – očuvanje okoliša. Primjerice, jedna prosječna sunčana elektrana od 5 kW tijekom svoga životnog vijeka smanji količinu ispuštenog ugljičnog dioksida ekvivalentnu sadnji 180 stabala.

'Dizalice topline za utrošenu električnu energiju daju višestruko veću toplinsku energiju - korištenjem dizalice topline za 1 kW električne energije može se dobiti oko 4,5 kW toplinske energije. Također, budući da je riječ o sustavu koji koristi održive izvore energije umjesto fosilnih goriva, govorimo zapravo o proizvodu s kojim korisnik daje izravan doprinos očuvanju okoliša za buduće generacije', pojasnio je za tportal Vedran Piljić, stručni savjetnik za proizvode i rješenja za klimatizaciju u LG-u Hrvatska.

Koje usluge obrt 'E-konzalt' nudi građanima?

Naš tim bavi se cjelokupnim procesom energetske obnove i ugradnje obnovljivih izvora energije po principu 'ključ u ruke'.

Nudimo kompletna rješenja te Vas vodimo kroz proces energetske obnove i ugradnje obnovljivih izvora energije kroz usluge prijave na Javni poziv obnove te pripreme cjelokupne dokumentacije kao i angažiranja svih sudionika obnove.

Kako bismo Vam pružili kompletno rješenje, pružamo sljedeće usluge:

- izrada energetskog certifikata i izvješća o provedenom energetskom pregledu

- angažiranje ovlaštenih projektanata i izrada glavnog projekta energetske obnove

- pomoć pri prijavi na Javni poziv za ishođenje bespovratnih sredstava s pripremom cjelokupne dokumentacije

- angažiranje izvođača radova

- angažiranje stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu

- financijska kontrola projekta.

Vaša reakcija na temu