Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Projekt 'Eko regija' najavio nove interaktivne radionice za djecu

Projekt 'Eko regija' najavio nove interaktivne radionice za djecu

Animatori će djeci na zanimljiv i pristupačan način približiti problematiku otpada

U okviru projekta 'Eko regija (K-V-P-B-T-K): Provedba izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Knina, Vrgorca, Pirovca, Biskupije, Tribunja i Kijeva' nastavlja se provedba informativno-izobraznih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom za djecu. Tijekom prosinca, u osnovnim školama u Kninu, Vrgorcu, Pirovcu i Tribunju, pod vodstvom animatora iz Ekološke udruge Krka Knin održat će se radionice o održivom gospodarenju otpadom za djecu školskog uzrasta (od 6 do 14 godina). 

Okvirno trajanje radionica jest dva školska sata, a animatori će djeci na zanimljiv i pristupačan način približiti problematiku otpada te objasniti kako oni sami mogu pridonijeti smanjenju nastanka otpada te kako pravilno odvajati otpad namijenjen recikliranju. U praktičnom dijelu radionice, djeca će od otpada izrađivati razne predmete, ispunjavati edukativne listiće te oslikavati platnene vrećice pa će tako svako dijete dobiti jedinstvenu platnenu vrećicu s vlastitim crtežom. Školarci od 1. do 4. razreda na poklon će dobiti i edukativne vodiče o odvajanju i gospodarenju otpadom koji će za pregled biti dostupni na web stranici projekta www.ekoregija.hr.

Ovo je samo jedna od mnogih izobrazno-informativnih aktivnosti koje se provode u sklopu projekta 'Eko regija' kojim se želi postići viša razina osviještenosti o gospodarenju otpadom svih dobnih skupina kako bi se smanjila količina otpada po glavi stanovnika. Za vrtićke uzraste još su u pripremi bojanke i didaktičke igračke, a za odrasle plakati te radijske i TV emisije. Dosadašnji tijek provedbe projekta i publikacije izdane u sklopu istog moguće je pronaći na web stranici www.ekoregija.hr, gdje posjetitelji web stranice, osim navedenog, mogu saznati gdje odložiti otpad, potražiti lokacije najbližih zelenih otoka, pronaći video i članak s uputama za kompostiranje i sličnim informacijama.

Podsjećamo, proljetos su djeca Knina, Vrgorca, Tribunja i Pirovca obilježila Dan zaštite okoliša i Dan planeta Zemlje programom koji je trajao dva sata, a mališani su pod vodstvom animatora sudjelovali u radionicama, plesovima, igrama i kvizu na temu očuvanja okoliša i gospodarenja otpadom. Uz pomoć roditelja i animatora, djeca su na zabavan način naučila kreativno koristiti papir, karton i plastiku u igri, te kako odvajati otpad. Osim obilježavanja važnih ekoloških datuma, vrtićki uzrasti Knina, Vrgorca, Tribunja i Pirovca pogledali su i lutkarsku predstavu 'Keko Eko' koja djecu nastoji potaknuti na ekološki način razmišljanja odnosno, podići njihovu razinu ekološke svijesti i naučiti ih odgovornosti u smislu odlaganja otpada i očuvanja okoliša u vrtiću, ali i izvan njega.

Projekt 'Eko regija: Provedba izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Knina, Vrgorca, Pirovca, Biskupije, Tribunja i Kijeva' financira se iz Kohezijskog fonda, kroz Program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 487.808,50 kuna, a bespovratna sredstva su odobrena u iznosu od 414.637,21 kuna, što je 84,9999969% ukupno prihvatljivih troškova. 

Nositelj projekta Eko regija je Grad Knin, a projekt obuhvaća sljedeće jedinice lokalne samouprave: Grad Knin, Grad Vrgorac, Općina Pirovac, Općina Biskupija, Općina Tribunj i Općina Kijevo. 

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Grada Knina.

Vaša reakcija na temu