Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Youtube Projekt doline vodika Sjeverni Jadran

Projekt doline vodika Sjeverni Jadran

Radi se o svjetskoj inicijativi

Državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić sudjelovao je u Novoj Gorici u Sloveniji na konferenciji o pokretanju aktivnosti vezanih uz projekt doline vodika Sjeverni Jadran prilikom koje je otvorena i prva punionica vodika.

Ovaj projekt poseban je segment međunarodne suradnje vezan uz uspostavu i jačanje gospodarstva temeljenog na vodiku. Radi se o svjetskoj inicijativi jer je na pet kontinenata uspostavljeno ukupno 36 potencijalnih dolina vodika.

'Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja priprema Nacionalnu strategiju za vodik koja će predstavljati nacionalnu viziju razvoja gospodarstva temeljenog na vodiku. Pokrivat će sve segmente, od proizvodnje obnovljivog vodika, njegovog skladištenja i distribucije do korištenja obnovljivog vodika u svim sektorima, a njeno usvajanje predviđeno je za prvo tromjesečje 2022. godine. Ulaganja usmjerena na uspostavu proizvodnje obnovljivog vodika i uspostavu šest stanica za punjenje vodikom dio su našeg Plana oporavka i otpornosti. Pokretanje projekta doline vodika za Hrvatsku je važan korak koji predstavlja pojačan i koordiniran međunarodni angažman nužan za postizanje ambicioznih europskih klimatskih ciljeva', izjavio je na konferenciji državni tajnik Milatić.

Republika Hrvatska uključena je u projekt doline vodika Sjeverni Jadran zajedno s talijanskom regijom Friuli Venezia Giulia i Republikom Slovenijom, a cilj suradnje je osigurati vidljivost unutar Europske unije te osigurati vodeću poziciju ove tri države unutar jugoistočne Europe koja još uvijek nema dovoljno razvijen potencijal za proizvodnju i korištenje obnovljivog vodika.

Doline vodika trebaju osigurati vidljivost kojom će se privući dodatna ulaganja u regije i države koje su uspostavile dolinu vodika, ali i lanac vrijednosti od proizvodnje do korištenja vodika. Time se nastoje privući investicije na svjetskoj razini i osigurati prepoznatljivost pojedinih regija po pitanju vodikovih tehnologija.

Vaša reakcija na temu