Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Projekt OneOceanScience okupio znanstvenike iz cijelog svijeta, sudjeluje i Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita

Projekt OneOceanScience okupio znanstvenike iz cijelog svijeta, sudjeluje i Institut za oceanografiju i ribarstvo iz Splita

Objasnit će kako su ocean i klima povezani

Francuske znanstvene institucije Ifremer, CNRS i IRD, uz potporu Ocean & Climate Platforme, astronauta Thomasa Pesqueta i Europske svemirska agencija (ESA), pokreću digitalnu svjetsku turneju oceanskih i klimatskih znanosti, nazvanu OneOceanScience. U virtualnoj turneji sudjeluju znanstvenici iz cijelog svijeta, pa tako i s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. Zajedno će objasniti zašto su znanosti o oceanu bitne za bolje razumijevanje i zaštitu oceana.

Okupljeni kroz virtualnu turneju pod nazivom OneOceanScience, 37 znanstvenika iz 33 zemlje kroz seriju kratkih videozapisa objasnit će kako su ocean i klima povezani i na kojim rješenjima rade kako bi očuvali oceanske ekosustave i društvo suočeno s klimatskim promjenama. Nadalje, znanstvenici će pričati o tome zašto je znanost o oceanu bitna. Glavni zapovjednik Međunarodne svemirske postaje Thomas Pesquet podijelit će svoju viziju oceana i pružiti podršku znanstvenicima.

Zahvaljujući podršci platforme Ocean & Climate, kampanja OneOceanScience također će biti prisutna na COP26 (Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama) u Glasgowu kako bi predstavljala oceanske znanosti uoči međunarodnih pregovora.


- Često nismo ni svjesni prave važnosti mora, ali moramo imati na umu budući da pokriva više od 70% našeg planeta, ono nas povezuje, hrani, daje nam energiju, liječi nas i često nadahnjuje naše snove. Znanstvenici Instituta za oceanografiju svojim istraživanjima već dugi niz godina prate stanje našeg Jadranskog mora i njegove mogućnosti te sudjeluju u njegovoj zaštiti. Institut se stoga priključio virtualnoj turneji OneOceanScience kako bi doprinio podizanju svijesti o važnosti oceana za naš svakodnevni život. Danas je poruka znanstvene zajednice jasna, a činjenice su nesumnjive: naša budućnost ovisi o zdravom oceanu i potrebna su nam znanja stečena kroz znanstvena istraživanja kako bismo ga bolje zaštitili - poručili su s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

Tijekom ovog tjedna, od 25. listopada do 31. listopada, svakodnevno će se na platformi oneoceanscience.com te Facebook stranici Instituta za oceanografiju i ribarstvo objavljivati po nekoliko kratkih video zapisa u kojima će znanstvenici iz cijelog svijeta pričati zašto je bitan segment istraživanja kojim se bave. 

- Pozivamo sve ljubitelje mora da se odazovu, pogledaju poneki video i možda nauče nešto novo u moru bez kojeg život na zemlji ne bi bio moguć. Cilj kampanje OneOceanScience je doprijeti do preko sedam milijuna ljudi diljem svijeta i nadamo se da će u Hrvatskoj odaziv biti što veći - dodali su.

Vaša reakcija na temu