Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PROŠLA JE GODINA DANA: Pogledajte kako Karepovac izgleda danas

PROŠLA JE GODINA DANA: Pogledajte kako Karepovac izgleda danas

Splitsko odlagalište su danas obišli direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, splitsko-dalmatinski župan i gradonačelnik

Prošlo je točno godinu dana od kada je na Klisu potpisan ugovor za sanaciju Karepovca, a konkretni radovi su počeli mjesec dana kasnije. Prva faza radova, od tri, je pri kraju, a stanje na splitskom odlagalištu otpada danas su obišli Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban, a vodič je bio Arsen Zoran Tonšić, predstavnik izvođača radova tvrtke G. T. Trade. Rekao je da je trenutno odlagališna ploha u izgradnji i da se stavljaju brtveni slojevi. 

- Čeka nas dovršetak odlagališne plohe, odvodnih kanala, bazena za procjedne vode i spoj sa Stupama. Južni, sjeverni i istočni dio su završeni, ostalo nam je još 0,5% starog otpada, odnosno jedna mikrolokacija. Uz to, radimo i pristupnu prometnicu na krovni dio. Vjerujemo da ćemo do ljeta biti gotovi, a ako nas vrijeme posluži mogli bi i ranije - rekao je Tonšić.

Po pitanju neugodnih mirisa koji se opet osjete rekao je da su oni neizbježni i da trenutno kopaju bio masu od prošle godine koja je u najvišem stupnju raspadanja pa su i mirisi intenzivniji. 

- Mikrolokacija koja nam je ostala radit će se u listopadu i onda bi to trebalo biti to. Nama je najvažnije da nam plinovi nisu u prekoračenju - dodao je.

Od početka radova premjestili su više od milijun kubika otpada, a toliki je i kapacitet odlagališne plohe koja se radi. To bi trebalo biti dovoljno za razdoblje od pet godina.

- Lećevica do tada jednostavno mora biti gotova - kazao je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

Završno mišljenje JASPERS-a se očekuje ovih dana nakon čega slijedi raspisivanje natječaja za izvođača radova. Boban očekuje početak radova u prvoj polovici 2020. godine.

- Trebali bi trajati između 15 i 18 mjeseci, probni rad je daljnjih šest mjeseci i to znači da bi mi Lećevicu trebali imati u svibnju 2022. godine - najavio je župan. 

Dubravko Ponoš zadovoljan je dinamikom radova i viđenim na Karepovcu.

- Na ovom primjeru vidimo kako se radi kada se ozbiljno pristupi rješavanju problema. Vjerujem da ćemo ovim tempom nastaviti do kraja, nešto i brže od planiranog. Nakon sanacije građani Splita i okolice biti zadovoljni načinom na koji je ona izvedena. Važno je da ishodimo sve potrebne dozvole, da sve bude na visini što se tiče legalnog dijela. Intenzivno se radi i na tome da se dio sredstava dobije iz EU fondova, a o tome također ovisi tempo jer je europska birokracija nešto kompliciranija i sada više ne ovisimo samo o svom tempu nego čekamo da europska birokracija odradi svoj dio posla - tvrdi Ponoš.

Splitski gradonačelnik će, kaže, biti sasvim zadovoljan tek kada na Karepovcu bude zelena oaza i prostor za rekreaciju, a najavio je da će količina otpada kojeg drugi gradovi i općine odlažu na Karepovcu nakon izgradnje odlagališne plohe biti limitirani.

- Izvođači rade svoj dio posla upravo onako kako smo se dogovorili. Bit ću zadovoljan kada legnu novci na koje Grad računa, ali Fond i država moraju odraditi svoj dio posla, kada se sve ovo pozavršava i kada krenemo s razdvajanjem - zaključio je Krstulović Opara.

Vaša reakcija na temu