Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PROSVJED Splitski učenici, studenti i ekološki aktivisti okupit će se danas ispred HNK

PROSVJED Splitski učenici, studenti i ekološki aktivisti okupit će se danas ispred HNK

Riječ je o globalnoj akciji, a mladi će izaći na ulice u više od tri tisuće gradova svijeta

Splitski ogranak globalne učeničke inicijative 'Fridays For Future' organizira danas prosvjed u Splitu ispred HNK. Okupit će se u 13 sati.

- Ovim prosvjedom želimo apelirati na globalne probleme ekologije koji se odražavaju na našu malu lokalnu zajednicu. Želimo poručiti vlastima i odgovornima da se prestanu ponašati kao djeca već da se ugledaju na nas, učenike i studente, koji se, kada su svjesni da imaju problem, lako ujedine i zajednički djeluju - poručuju organizatori.

Splitskim učenicima u suorganizaciji su se pridružili Zeleni Dalmacije koji najavljuju da će nakon okupljanja i izjava na Trgu Gaje Bulata krenut će u povorci Marmontovom, preko Zapadne obale do Banovine. 

- Nažalost, bili smo jedini pijevci koji su kukurikali za uzbunu na ovom području Dalmacije, ali i Hrvatske. Bubnjali smo za spas Marjana s kojega smo slali poruke o potrebi njegove zaštite. Izgledali smo možda čudno i zabavno, ali danas se nosimo s posljedicama. Nosimo pune košare zahtjeva kao akcijske planove elementarnih promjena. Štete klimatskih promjena veće su od ratnih - one ugrožavaju opstanak. Možda bi trebalo u škole uvesti  obrazovanje o preživljavanju u ekstremnim uvjetima. Napraviti planove i scenarije premještanja stanovništva jer nove znanstvene spoznaje sve vise smanjuju rokove do katastrofe - poručili su Zeleni Dalmacije.

Učenički ekološki prosvjed u Splitu i ovoga će puta biti koordiniran s globalno organiziranom akcijom, a prema najavama, učenici i studenti izaći će na ulice u više od tri tisuće gradova svijeta.

Vaša reakcija na temu