Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PROSVJED U NP KRKA 'Prema nama se ponašaju kao prema najgoroj invazivnoj vrsti'

PROSVJED U NP KRKA 'Prema nama se ponašaju kao prema najgoroj invazivnoj vrsti'

Mještani ne odustaju od svojih zahtjeva

Danas je održan još jedan u nizu prosvjeda mještana naselja uz gornji tok rijeke Krke protiv zabrane kupanja i ribolova u Nacionalnom parku. Ovaj put nisu se kupali na Skradinskom buku, nego prosvjedovali ispred zgrade pošte. 

Kako je u podnevnom HTV-ovu Dnevniku javila Ana Bralić, prosvjednici su poručili da ne odustaju od svojih zahtjeva. Traže osnivanje zajedničkog tijela u kojem će biti predstavnici svih naselja uz rijeku Krku te da u Upravnom vijeću Nacionalnog parka bude i predstavnik lokalnog stanovništva.

I dalje traže izmjenu pravilnika o zaštiti i očuvanju prirode i da ona bude donesena u suradnji s lokalnim stanovništvom.

Nije im jedini problem, kažu - iako se to tako ističe u medijima - zabrana kupanja podno Skradinskoga buka jer, kažu, kupa se podno sedrenih barijera na mjestu na kojemu nije ugrožen temeljni Krkin fenomen.

Ističu da ih dodatno bole brojne zabrane i pritisci na način raspolaganja njihovom imovinom.

- Osjećamo se nepoželjni od strane parka, osjećamo se kao Indijanci u rezervatu. 1985. godine, od osnutka parka, prema nama se ponašaju kao prema najgoroj invazivnoj vrsti koju treba iskorijeniti. Rezultat toga je da, umjesto da živimo od parka i za park te da sudjelujemo kao najvažniji čimbenik očuvanja prostora, nas je svake godine sve manje i manje - rekao je na prosvjedu Dominik Čogelja iz Lozovca.

Vaša reakcija na temu