Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Prvi dan sajma SASO u znaku zelene gradnje i klimatskih promjena

Prvi dan sajma SASO u znaku zelene gradnje i klimatskih promjena

Evo što sve očekuje posjetitelje

Prvi dan sajma SASO 2021, koji će se sutra održati, u dijelu stručnog programa obilježen je aktualnim temama s kojima se susreće globalni svijet: klimatske promjene, zelena održiva gradnja i novi trendovi u građevinarstvu. Održat će se i 13. dan građevinara u sklopu kojega će biti predstavljen projekt 'Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split - Solin'.

U izložbenom prostoru MUZA-e s početkom od 12 sati održat će se skup 'Održiva gradnja i klimatske promjene' na kojem će predstavnice Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Irena Križ Šelenić i Ines Androić Brajčić govoriti o programima i inicijativama usmjerenima na zelenu budućnost gradova. Načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Rajčić izlagat će na temu 'Uloga fonda u provedbi mjera vezanih uz gradnju i klimatske promjene'.

O zgradama gotovo nulte energije potrošnje i projektu MUZA govorit će doc. dr. sc. Bojan Milovanović s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega će Benjamin Petrović, voditelj projekata Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, iznijeti okvir energetske obnove projekta Build Upon2 - okolišni, društveni i socijalni kriteriji.

'Ozelenjavanje krovova i fasada u urbanim sredinama - prednosti i zamke' tema su izlaganja Tanje Herr iz tvrtke Fibran, dok će Martin Bućan iz Splitsko-dalmatinske županije prezentirati županijske projekte iz sektora energetike i prilagodbe klimatskim promjenama - PEFMED PLUS, Join_SECAP, PROSPECT2030 i dr.

U sklopu 13. dana građevinara i u organizaciji UGIS-a, od 14 sati u Konferencijskoj dvorani održat će se prezentacija projekata poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija Split - Solin i Kaštela - Trogir, čije investicijske vrijednosti ukupno dosežu gotovo tri milijarde kuna..

Aglomeracija Split - Solin je projekt ukupne vrijednosti gotovo 1,8 milijardi kuna koji s nešto više 975 milijuna kuna sufinancira Europska unija, što čini 68,71% prihvatljivih troškova u visini 1,4 milijarde kuna.

Aglomeracija Kaštela - Trogir investicija je ukupne vrijednosti 1,15 milijardi kuna (1,43 mlrd kn s PDV-om) koji EU sufinancira s 803 milijuna kuna. Nositelj projekata je Vodovod i kanalizacija Split, a realizira ga u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda, gradova Kaštela, Trogira, Solina i Splita te općina Klis, Dugopolje, Podstrana, Okrug i Seget.

Od 16.30 sati u izložbenom prostoru MUZA-e održat će se predavanja/prezentacije: 'Teoretsko i praktično školovanje servisera/instalatera za Bosch dizalicu topline Compress 6000' (Nebojša Stojadinović, Robert Bosch d.o.o.).

Tijekom dana organizirat će se i događaji vezani uz MUZA-u: izložba materijala, sustava i tehnologija integriranih u MUZA-u, NZEB cafe - kutak za pitanja te posjete grupa škola i/ili fakulteta, najavljuju organizatori. 

Vaša reakcija na temu