Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Radijacija u Mariupolju 15 puta veća od razine koja se smatra sigurnom

Radijacija u Mariupolju 15 puta veća od razine koja se smatra sigurnom

Posljedica ruskog bombardiranja i vojnih djelovanja?

Razina radijacije na plaži u Mariupolju je 15 puta veća od one koja se smatra sigurnom rekao je ukrajinski dužnosnik, prenosi T-portal.

Povišenu radijaciju u području oko plaže Piščanji, ruski mediji pripisuju jakom nevremenu koje je pogodilo Krim i ispralo gornji sloj tla te izložilo torijev pijesak koji je bio ispod. Savjetnik prognanog gradonačelnika Mariupolja, Petro Andrijuščenko, rekao je u objavi na Telegramu da to nije razlog. Porast radijacije je opisao kao posljedicu ruskog bombardiranja i vojnih djelovanja u tom području.

Ruski Telegram kanal u ponedjeljak je izvjestio da bi stanovnici Mariupolja mogli biti izloženi opasnim razinama radijacije nakon oluje koja je pogodila jug Ukrajine. Ukrajinsko gradsko vijeće Mariupolja priopčilo je da se radijacija na plaži učetverostručila, dodavši da je pijesak koji je prekrivao torij, ispralo more. Vijeće je poručilo da je torij, inače radioaktivni kemijski element iz skupine aktinoida, sastavni dio Azovske obale.

Nisu poznati mogući zdravstveni ili ekološki učinci takvog događaja. Svjetska nuklearna udruga sa sjedištem u Londonu opisuje torij kao 'prirodni, blago radioaktivni metal' koji se u malim količinama nalazi u većini stijena i tla.

'Torij je slabo topljiv u vodi, zbog toga ga ima u izobilju u pijesku, ali ne i u morskoj vodi', navodi organizacija.

Vaša reakcija na temu