Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Razmišljam EKOlogično: Sadnjom kostela i maslina učenici OŠ Sv. Kajo obilježili Dan borbe protiv klimatskih promjena

Razmišljam EKOlogično: Sadnjom kostela i maslina učenici OŠ Sv. Kajo obilježili Dan borbe protiv klimatskih promjena

Proglašen je i najbolji tematski plakat

U sklopu projekta 'Razmišljam EKOlogično' jučer je u Osnovnoj školi don Lovre Katića u Solinu obilježen Međunarodni dan borbe protiv klimatskih promjena. Program je započeo sadnjom kostela i maslina. Učenici su zasukali rukave i spretno zatrpavali rupe oko novih stabala. Spremno su im se pridružili i gradonačelnik Dalibor Ninčević i Frane Polić, viši stručni suradnik za pripremu i provedbu EU projekata. 

Nakon sadnje prisutne je  pozdravio gradonačelnik te pozvao sve da se uključe u borbu protiv klimatskih promjena i pridruže građanskoj akciji 'Zasadi drvo, ne budi panj'. Potom je proglašen najbolji tematski plakat. U natjecanju su sudjelovale osnovne škole s područja projekta (Grada Solina,  Općine Podstrana, Općine Klis i Općine Dugopolje) gdje su učenici izradili tematske plakate za koje su posjetitelji na javnim tribina o gospodarenju otpadom provedenim u sklopu Projekta glasovali. U konkurenciji maštovitih radova najviše glasova je dobio plakat kojeg su izradi učenici osnovne škole Petra Kružića Klis te je  pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Marijana Žižić dodijelila Plaketu ravnatelju Nevenu Tešiji

Zatim je uslijedio edukativni dio programa, pa su učiteljica Sanja Modrić i učenici izložili prezentaciju na temu 'Mijenjajmo navike, a ne klimu', a učiteljica Ankica Glavina i učenici 'Školski vrt nekad i sad'. Bilo je vrlo zanimljivo vidjeti fotografije školskog okoliša prije kada je većina prostora bila betonirana i služila za parking vozila i sada kada se školski vrt oplemenio raznim biljnim vrstama i tako privukao raznoliki životinjski svijet. Prisutni su također saznali o projektu 'Bee happy' kojim škola sadnjom medonosnih biljaka privlači pčele u školski vrt. 

Predstavnica tvrtke Alfa atest d.o.o. Anđela Dželalija izložila je stručno predavanje o Utjecaju otpada na klimatske promjene, u kojem je iznijela kako nepravilnim gospodarenjem otpadom direktno utječemo na promjenu klime, te istaknula kako je znakovito što se danas u vrtu posadilo drvo kostele čiji latinski naziv 'Celtis' potječe od grčke riječi 'Keltis' (onaj koji tjera, bič) zbog toga što se drvo kostele upotrebljavalo za štapove biča, jer svakako je krajnje vrijeme da se trgnemo i natjeramo da razmišljamo EKOlogično. 

Na kraju događaja svima se zahvalio zamjenik gradonačelnika Ivica Rakušić i istaknuo kako su djeca najbitnija u provedbi održivog gospodarenja otpadom jer su upravo ona ta koja će potaknuti odrasle na promjene. 


Vaša reakcija na temu