Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Ressler okupio hrvatske poljoprivrednike: 'Inteligentna politika ovu djelatnost treba učiniti atraktivnom i isplativom'

Ressler okupio hrvatske poljoprivrednike: 'Inteligentna politika ovu djelatnost treba učiniti atraktivnom i isplativom'

'Potrebna pravednija preraspodjela trećine europskog proračuna za zajedničku poljoprivrednu politiku, koji Hrvatska sada koristi već deset godina'

Hrvatski eurozastupnik Karlo Ressler, u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom na čelu s predsjednikom Mladenom Jakopovićem, organizirao je konferenciju 'Deset europskih godina hrvatske poljoprivrede', okupivši više desetaka mladih i inovativnih poljoprivrednika, gradonačelnika, načelnika i ostalih dionika iz različitih krajeva Hrvatske. Na konferenciji je sudjelovala i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, predsjednik Odbora za poljoprivredu u Europskom parlamentu Norbert Lins te Pekka Pesonen, dugogodišnji glavni tajnik Copa-Cogece, najveće europske asocijacije poljoprivrednika.

'Inteligentna politika poljoprivredu treba učiniti dugoročno atraktivnom i isplativom, uz pravedniju preraspodjelu trećine europskog proračuna za zajedničku poljoprivrednu politiku, koji Hrvatska sada koristi već deset godina. Treba i pomoći da se postignu najviši standardi zaštite okoliša i klime, ali ne popuštajući pred pretjerano zelenim zahtjevima koji poljoprivredu vide isključivo u kontekstu zaštite okoliša, zanemarujući sve ostale gospodarske i društvene uloge koju ima. Drago mi je da sam danas imao priliku ugostiti sjajne hrvatske poljoprivrednike u Europskom parlamentu, koji su izložili svoje proizvode, predstavili svoja postignuća, ali i izazove sektora', poručio je zastupnik Karlo Ressler na konferenciji. 


Foto: Press

Dubravka Šuica kazala je kako je prioritet Europske komisije učiniti ruralna područja privlačnim mjestima za život, posebice za mlade.

'Čak 80% teritorija Europske unije pokrivaju ruralna područja, a na njima živi samo jedna trećina europskog stanovništva. Da bismo iskoristili taj potencijal, u Europskoj komisiji usvojili smo Dugoročnu viziju za ruralna područja a zatim i Ruralni pakt, sve kako bismo život naših poljoprivrednika učinili kvalitetnijim, a istovremeno oživjeli ruralna područja koja se suočavaju sa iseljavanjem. Čestitam svim hrvatskim poljoprivrednicima na uspjesima u proteklih 10 godina te se veselim razvoju još dinamičnijih i prosperitetnijih ruralnih područja u Hrvatskoj', istaknula je. 

Ministrica Marija Vučković iznimno je ponosna što je Republika Hrvatska u tom razdoblju zaštitila na EU razini nazive 42 poljoprivredna i prehrambena proizvoda kao oznake izvornosti ili oznake zemljopisnog podrijetla. Time se, kako je navela, svrstavamo na sedmo mjesto u EU, a u tijeku je još deset  postupaka zaštite naziva hrvatskih prehrambenih proizvoda. 

'Takvo gastronomsko i enološko bogatstvo, s prirodnim ljepotama, kulturnim nasljeđem i turističkom ponudom, čine Hrvatsku iznimno poželjnom destinacijom za brojne turiste iz cijelog svijeta, a uložit ćemo dodatne napore kako bi veći broj proizvođača prepoznao vrijednost i mogućnost ostvarivanja većih prihoda zbog međunarodne prepoznatljivosti i povjerenja potrošača u proizvode označene zaštićenim oznakama izvornosti ili zemljopisnog podrijetla. Potrebno je pozorno nastaviti pratiti stanje na tržištu i voditi računa da se mjere pomoći brzo i pravično usmjere na sve poljoprivrednike kojima je ona potrebna', rekla je. 


Foto: Press

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović u svom je izlaganju istaknuo važnost ekološke proizvodnje te potrebe zaštite tržišta od prekomjerno uvoznih roba iz trećih zemalja. Također, rekao je kako je važno nastaviti s daljnjim ulaganjima u mlade poljoprivrednike i žene, kao važne aktere za razvoj i revitalizaciju ruralnih područja, uz upoznavanje sudionika s projektima na kojima poljoprivredna komora radi. 

Svoja izlaganja održali su i poljoprivrednici koji su predstavili projekte i uspješne poljoprivredne priče iz Hrvatske.

Vaša reakcija na temu