Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Ressler u EU parlamentu ugostio hrvatske pčelare: 'Zaštita pčela iznimno je važna za očuvanje okoliša i ljudskog zdravlja'

Ressler u EU parlamentu ugostio hrvatske pčelare: 'Zaštita pčela iznimno je važna za očuvanje okoliša i ljudskog zdravlja'

'Ova mala, plemenita stvorenja imaju velik utjecaj na naše ekosustave'

Povodom Svjetskog dana pčela, zastupnik Karlo Ressler ugostio je u Europskom parlamentu predstavnike Hrvatskog pčelarskog saveza koji su s kolegama iz Pčelarskog saveza Slovenije suorganizirali prigodnu izložbu pod nazivom 'Pčele ne poznaju granice'.

Pored velikog gospodarskog značaja i više od 14 milijarde eura vrijedne gospodarske grane na zajedničkom europskom tržištu, procjenjuje se da više od osamdeset posto biljnih vrsta i gotovo toliko proizvodnje hrane na našem kontinentu ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele.

Izložbom se, između ostalog, promiče važnost međunarodne suradnje između pčelarskih organizacija, ali i svih drugih društvenih aktera, kako bi se postigli zajednički ciljevi ne samo u pčelarskom sektoru, već i širi interesi cijelog čovječanstva. 

'Zaštita pčela iznimno je važna za očuvanje okoliša i ljudskog zdravlja'

'Značaj pčela u održanju bioraznolikosti, proizvodnji hrane i održivosti teško je precijeniti. Ova mala, plemenita stvorenja imaju puno veći utjecaj na naše ekosustave nego što ljudi misle. Zaštita pčela, kao i pčelara koji se o njima brinu, iznimno je važna za očuvanje zdravog okoliša, a shodno tome, i ljudskog zdravlja. Posebno mi je drago što smo u Europskom parlamentu izložbu o pčelama i pčelarima organizirali na inicijativu hrvatskih i slovenskih pčelara', istaknuo je zastupnik Ressler. 

Na svečanom otvorenju govorili su i suorganizatori izložbe, slovenski zastupnici u Europskom parlamentu Ljudmila Novak i Franc Bogovič te predstavnici hrvatskih pčelara predvođeni s predsjednikom Draženom Kocetom te onih slovenskih na čelu s Boštjanom Nočom. Izložbi su nazočili i mnogi drugi zastupnici i predstavnici stalnih predstavništva. 

Izložba se održava cijeli tjedan u sklopu konferencije o pčelarstvu i prijetnjama s kojima se nosi pčelarski sektor, čemu prisustvuju predstavnici Hrvatskog pčelarskog saveza.

Vaša reakcija na temu