Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
RIBARI BI MOGLI OČISTITI JADRAN? Možda, ako im se prestane naplaćivati zbrinjavanje otpada koji im zapne u mrežama

RIBARI BI MOGLI OČISTITI JADRAN? Možda, ako im se prestane naplaćivati zbrinjavanje otpada koji im zapne u mrežama

U tijeku je provođenje projekta FishNoWaste

Oko 3000 tona otpada iz Jadranskog mora može se ukloniti posredno pri obavljanju gospodarskog ribolova koća. Jedna bi koćarica tijekom 150 ribolovnih dana godišnje mogla prikupiti do 12 kilograma otpada. 

Tako bi ribarska flota mogla očistiti tri tone otpada godišnje iz Jadrana.

Uistinu bi mogli, no to uglavnom ne rade. Razlog je MARPOL 73/78, više od 50 godina stara konvencija o sprječavanju onečišćenja s brodova, a kojom nalaže da brodovi zadrže sav otpad na brodu do dolaska u luku. Kada ga dovezu do luke, lučka uprava ga preuzima i evidentira. Iako su ribari oslobođeni plaćanja isporuke pasivno ulovljenog otpada, dužni su platiti neizravne naknade.

Upravo taj dio troška jedan je od razloga što ribari ne dovoze do obale otpad koji im zapne u mrežama. Razlog je i nedostatak lučke infrastrukture, odnosno uređaja za prihvat otpada.


Taj problem trebao bi riješiti FishNoWaste projekt, vrijedan oko 2,4 milijuna eura. Riječ je o inovativnom rješenju, poboljšanja protokola za smanjenje otpada, prikupljanje i upravljanje, uključujući ponovnu uporabu i recikliranje otpada (s posebnim osvrtom na plastiku), u ribarskim lukama kroz razvoj i provedbu dobrih praksi i inovativnih tehnika i materijala, uz uključivanje ključnih dionika povezanih s ribarstvom, uključujući same ribare.

'Ribari su rješenje problema, s obzirom na to da svakodnevno prikupljaju otpad, a događa se da su nepravedno zakinuti, odnosno da nemaju potporu sustava', ističe dr. sc. Pero Tutman s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

Prema  riječima Valentine Andrić, voditeljice Službe za savjetodavnu podršku ribarstvu iz Uprave za ribarstvo, neopravdani trošak koji pada na leđa ekološki osviještenih ribara, ubuduće bi trebao snositi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Morski otpad, prema Zakonu o gospodarenju otpadom je otpad u morskom okolišu i obalnom području u neposrednim kontaktu s morem koji nastaje ljudskim aktivnostima na kopnu ili moru, a nalazi se na površini mora, u vodenom stupcu, na morskom dnu ili je naplavljen.

Cilj projekta FishNoWaste razviti je sinergijsku strategiju za cjelovito prikupljanje takvog otpada koji se stvara u koćarskom ribolovu i odlaže u ribarskim lukama.

Vaša reakcija na temu