Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com ROBOTOM PROTIV OTPADA Kroz projekt SeaClear za Dubrovačko-neretvansku županiju osigurano više od šest milijuna kuna

ROBOTOM PROTIV OTPADA Kroz projekt SeaClear za Dubrovačko-neretvansku županiju osigurano više od šest milijuna kuna

Projekt SeaClear je prijavljen u suradnji s osam partnera

U nizozemskom gradu Delft 21. siječnja se održao 'kick off' sastanak koji je označio početak provedbe projekta SeaClear, punog naziva 'Search, Identification and Collection of Marine Litter with Autonomous Robot' kojem je cilj razvijanje autonomnih robota za čišćenje otpada s morskog dna.

SeaClear je prijavljen u suradnji s osam partnera, od kojih su Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku jedini hrvatski partneri. Sastanku su prisustvovale predstavnice Regionalne agencije DUNEA, voditeljica odjela za pripremu i provedbu EU projekata Franica Miloš i viša stručna suradnica za pripremu i provedbu EU projekata Iva Pozniak. Projekt je u stopostotnom iznosu financiran iz Europske unije, točnije programa HORIZON 2020 kroz koji je za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano više od šest milijuna kuna.


Sastanak je zamišljen kao početna koordinacija, dinamičko planiranje provedbe aktivnosti, predstavljanje svakog radnog paketa i partnerskog konzorcija te uloge svakog partnera. Pozniak je održala kratku prezentaciju o Regionalnoj agenciji DUNEA koja će u ulozi krajnjeg korisnika koordinirati aktivnosti na dvije pilot lokacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u turističkom području Dubrovnika, točnije pokraj otoka Lokrum i na području Malostonskog zaljeva koji predstavlja područje iz sektora marikulture.

Zaključak sastanka je točno definiran dinamički plan provedbe aktivnosti, tehničkih i diseminacijskih, s ciljem poštovanja svakog predviđenog indikatora i projektnih isporučevina. Dogovoreno je da će Regionalna agencija DUNEA ponovno aktivirati već uspostavljenu Zajednicu prakse kroz prethodno provedeni projekt URBAN-WASTE, također financiran iz programa HORIZON 2020, kao podlogu za uspostavu novog participativnog sustava projekta SeaClear. Regionalna agencija DUNEA će također biti domaćin sljedećeg sastanaka partnerskog konzorcija koji je planiran sredinom 2020. godine.

U ulozi krajnjeg korisnika, osim Regionalne agencije DUNEA, nalazi se i Lučka uprava Hamburg. Partnerski konzorcij uključuje stručni tim partnera, od najpoznatije svjetske organizacije koja će isporučiti provjereni hardver i četiri akademske institucije s komplementarnom stručnošću podvodne i zračne robotike, senzora, preslikavanje i kontrolu, među kojima je i stručni tim Sveučilišta u Dubrovniku koji ima sve kompetencije za ovu zahtjevnu ulogu u razvijanju inovativnih rješenja problema otpada u moru.

Izvodljivost SeaClear sustava bit će popraćena strategijom iskorištavanja i širenja u kojoj aktivno sudjeluju znanstvenici i svi relevantni dionici. Cilj je upravljati robotima autonomno, bez daljinske ljudske intervencije, a u svrhu toga provesti će se inovativni sustav za mapiranje, klasifikaciju i upravljanje robotima. Ne postoji rješenje koje koristi autonomne robote za prikupljanje podvodnog otpada, te će se kroz projekt SeaClear razviti prvi takav sustav bespilotnih podvodnih i površinskih vozila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz vodenog stupca.

Projekt će se provoditi 48 mjeseci, vrijedan je 4.946.579,00 eura, dok je budžet Regionalne agencije DUNEA 205.388,00 eura.

Vaša reakcija na temu