Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / RTL RUGLO NA MLJETU Mještani negoduju zbog nasukane jedrilice

RUGLO NA MLJETU Mještani negoduju zbog nasukane jedrilice

Strahuju i od ekocida

Lani je jedna televizijska voditeljica s plaže u uvali Saplunara uputila pozdrav gledateljima s 'najljepše plaže na Mljetu'. Danas je tamo nasukana jedrilica stranog vlasnika i za sad nitko nema ideju kad će je i kako maknuti. I tako već više od mjesec dana. Ružan prizor i pod prijetnjom ekocida, mještani očajni apeliraju da se problem riješi jer sezona već kuca na vrata.

- Išao sam čistiti plažu, sezona je tu i plaža je dnevni boravak našim turistima. Naši turisti imaju divne i bolje dnevne boravke i u svom Zagrebu, u Poljskoj ili Češkoj, natiskat će se tih deset dana odmora i u 35 kvadrata. Ne žele oni lijepe apartmane, možda imaju kod kuće i bolje. Oni žele plažu, pa je i ja redovito očistim od otpada. Naišao je tako momak, rekao sam mu da ne veže barku na to mjesto koje može podnijeti vezanje brodice možda do 300 kilograma, a ne njegovu od tri tone. Govorio sam mu da to nije pametno, ali nije slušao i došlo je prvo jugo…', rekao je za RTL Ivo Pitarević koji je upozorio vlasnika brodice da je ne veže u toj uvali jer nije sigurno.

Tvrdi da je tada i sam premjestio svoju brodicu na sigurnije mjesto jer nije podcijenio more. A jedrilica stranca s kojim je razgovarao? Nakon juga nasukala se na ponajljepšu plažu Mljeta.

- Upozoravao sam ga da je makne, sad nam je servirana na plaži i tako stoji više od mjesec dana. Borimo se za svaku sezonu, već se pripremamo, a sad nemamo plaže jer je na njoj jedrilica - kazao je 

Stranac ga nije poslušao

Tvrdi da ga stranac nije poslušao, iako je Pitarević bio pomorac, pa i sam ponešto zna o svjetskim morima.

- More moraš cijeniti i ako ga podcijeniš, obit će ti se prvom prilikom o glavu. Ali dobro, ovo se sad dogodilo, tu smo gdje jesmo. Pokrenuo sam lučku upravu, komunalnog redar, kapetaniju… Od noge do noge i nitko da zakuca gol. A na Saplunari, okrenutoj prema otvorenom moru, s tirkizno plavom bojom mora, imamo brodicu - kazao je.

Naveo je da je ovaj biser naše obale, do koje se ne može autom nego pješice, kao skriveni dragulj bio omiljen među turistima koji se žele nauživati ljepote.

- A on dođe s brodicom i nema pojma što je more, ima novac i jedri, a nikoga ne sluša - istaknuo je-

Otkrio je kako misli misli da se radilo o Poljaku koji govori talijanski, nešto malo i engleski.

Načelnik općine Mljet Đivo Market potvrdio je priču i da je nasukana brodica tamo, vlasnik da je stranac, a sve tjednima stoji jer se čeka dozvola za postupanje.

- Stranac je plovilo usidrio u uvali i sad je vrlo teško na jednostavan način porinut ga, staviti ga opet u more s obzirom na to da je oštećeno. Ali Općina Mljet radi sve da se stvar što prije riješi i čekamo nalog Lučke kapetanije, ispostava Dubrovnik, da se plovilo otkloni. Brod je u stranom vlasništvu, ima vlasnika i treba iskoristiti svaku mogućnost da sam vlasnik otkloni problem - kazao je Market. 

Dodao je da nije siguran odakle je vlasnik, da je moguće Poljak, no plovilo navodno ima njemačku registraciju.

'Da, to je ruglo'

- Bio je jedno vrijeme u akvatoriju Mljeta prije havarije. Osobno ga nisam upoznao, ali su ga mještani viđali i zna se tko je vlasnik. Nema opasnosti za okoliš jer brodica nema unutarnji, nego vanjski motor i radi se o jedrilici od 10-ak metara. Da, to je ruglo. Ali nije jednostavno maknuti plovilo. No, čekamo kapetaniju i njihov odgovor o postupanju. U svakom slučaju, bit će to značajan trošak jer nije jednostavno maknuti brod, plaži se ne može prići s kopna nego s mora. Velika je to glavobolja u svakom slučaju, radimo na nekoliko kombinacija i čekamo rasplet - govori načelnik općine. 

Još nisu bacili kalkulaciju koliko bi to općinu koštalo ako bi o svom trošku micali plovilo, a tu je i trošak tegljenja te niz drugih stvari.

- Radit ćemo sve što je u našoj moći da se problem riješi - poručio je za RTL.

No Ivo Pitarević boji se da bi iz plovila ipak moglo istječi gorivo, pa onda neće imati samo ruglo na plaži zbog kojeg nitko od turista neće moći uživati u moru, nego se boji i ekocida.

Vaša reakcija na temu