Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Rušenje predrasuda o Lećevici: CGO je moderna tvornica za obradu otpada, a ne novi Karepovac

Rušenje predrasuda o Lećevici: CGO je moderna tvornica za obradu otpada, a ne novi Karepovac

Uspostavom cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, koji uključuje i gradnju CGO u Lećevici, zatvorit će se 15 neusklađenih odlagališta

Izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom u Općini Lećevica, Splitsko-dalmatinska županija na korak je bliže cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom i zatvaranju 15 opasnih, neusklađenih odlagališta, među kojima najveću opasnost za zdravlje ljudi predstavljaju splitski Karepovac i sinjska Mojanka.

Danas se u Splitsko-dalmatinskoj županiji proizvodi oko 240 tisuća tona komunalnog otpada godišnje koji se neobrađen odlaže na 15 neusklađenih odlagališta. Na mjestu nastanka, u gradovima i općinama, u takozvanoj primarnoj selekciji, na zelenim otocima i u reciklažnim dvorištima, izdvaja se tek 3,30 posto otpada - papira, plastike, stakla i metala. Zadatak je svih gradova i općina do 2020. godine stvoriti uvjete da se postigne stopa odvajanja otpada od najmanje 50 posto.

Kakvo je sadašnje gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji i kako će izgledati u budućnosti, pogledajte u našoj video simulaciji:


Izgradnjom županijskog CGO omogućit će se ostvarenje ciljeva zadanih Planom gospodarenja otpadom RH. Projekt je to od iznimnog javnog interesa vrijedan 72 milijuna eura, kojeg Europska unija sufinancira u iznosu od 72 posto, 18% su sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i 10 posto Splitsko-dalmatinske županije.

Centri poput CGO u Lećevici, koji je projektiran po uzoru na RCERO u Ljubljani, već rade u Europi, a kako će izgledati obrada otpada pogledajte u videu:


Uspostavom cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, koji uključuje i gradnju županijskog Centra za gospodarenja otpadom u Lećevici, zatvorit će se 15 neusklađenih odlagališta od kojih su najveći  Karepovac i Mojanke, dok će se otpad koristiti kao sirovina i plasirati na tržište otpada. Prilika je to za stvaranje nove industrije u Dalmaciji – industrije otpada koja će otvoriti nova, 'zelena' radna mjesta. Osim što će CGO u Lećevici pomoći u stvaranju tržišta otpada u Dalmaciji, važno je naglasiti i kako je recikliranje vrlo profitabilno.

Pomoćnik direktora Javnog holdinga SNAGA iz Ljubljane Igor Petek, koji ima bogato iskustvo s mehaničko-biološkom obradom otpada u CGO u Ljubljani, pojašnjava zašto je važna tzv. sekundarna selekcija koja se odvija u centrima za gospodarenje otpadom kao i zatvaranje neusklađenih odlagališta otpada.

- Ciljeve kod recikliranja ćemo postići uglavnom zbog odvojenog prikupljanja otpada, a obrada je potrebna zbog odlaganja. Što prije treba zatvoriti stara odlagališta i pasivizirati ih. Time ćemo najviše napraviti za obradu jer se poneke industrije dosta sirovina može iskoristiti iz odlagališta, poručuje Petek. 


Vaša reakcija na temu