Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Samuele Schirò from Pixabay Saharski pijesak opet stiže u Hrvatsku

Saharski pijesak opet stiže u Hrvatsku

Evo kada će ga biti najviše

Saharski pijesak ponovno će zamutiti nebo iznad Hrvatske. Praonice automobila trljale su i prošli tjedan ruke zbog velikih gužvi. Mnogi su pohitali oprati svoje automobile od žutog pijeska koji se zalijepio na limu, a ako pak još niste - pričekajte još malo. Već u nedjelju i ponedjeljak saharski pijesak ponovno stiže kod nas, potvrdila je za Večernji list Josipa Kuzmić, voditeljica Odjela za pomorsku meteorologiju u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

- Nad sjevernom Afrikom prisutna je ciklonalna aktivnost što dovodi do dizanja prašine, a sljedećih dana po visini će se nad Mediteranom i Jadranom uspostaviti jugozapadno strujanje. Također, prizemno će se ciklona s Pirenejskog poluotoka premještati prema sjeveroistoku, dok je nad Jadranom i Sredozemljem polje malo povišenog tlaka zraka. Prema tome, očekuju se sinoptički uvjeti povoljni za prijenos saharske prašine prema Jadranu i Hrvatskoj, osobito tijekom nedjelje i ponedjeljka - kazala je.

Riječ je o sitnim česticama pijeska i prašine koji vjetar podiže s površine najveće pustinje na svijetu. Saharski pijesak, pustinjska prašina fenomen je koji se pojavljuje tijekom sušnih perioda kada jaki vjetrovi, poput pasata i sezonskih oluja, podižu prašinu visoko u atmosferu i prenose je tisućama kilometara daleko.

Vaša reakcija na temu