Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SDP O KAREPOVCU Raspadajuća gradska vlast nije u stanju poslati ni izvješća, hitno nam je potrebno 'otplinjavanje' od HDZ-a

SDP O KAREPOVCU Raspadajuća gradska vlast nije u stanju poslati ni izvješća, hitno nam je potrebno 'otplinjavanje' od HDZ-a

Kotur smatra da ako stvarno postoji opasnost po život i zdravlje građana Splita, onda gradonačelnik mora izvijestiti Gradsko vijeće i javnost

Splitski SDP-ovci danas su govorili o temi Karepovca. Predsjednik Goran Kotur istaknuo je kako gradonačelnik nije izvršio obveze iz Zaključka Gradskog vijeća s tematske sjednice o stanju odlagališta otpada Karepovac i gospodarenju otpadom od 16. rujna 2019. godine, koja se održala na inicijativu Kluba vijećnika SDP-a. Tvrdi da nije izvršena točka 3. koja glasi: 'Zadužuje se gradonačelnik da svakih 90 dana pisano izvješćuje Gradsko vijeće Grada Splita o provedbi sanacije odlagališta Karepovac', točku 4. koja glasi: 'Zadužuje se gradonačelnik da ubrza pripremu i provedbu uspostave održivog gospodarenja otpadom na području Grada Splita te da svakih 90 dana pismeno izvješćuje Gradsko vijeće Grada Splita o uspostavi održivog gospodarenja otpadom na području Grada Splita', te točku 6. koja glasi: 'Zadužuje se gradonačelnik da s nadležnim službama detektira moguće lokacije opasnog otpada, te izvješće o tome dostavi Gradskom vijeću Grada Splita do 1. ožujka 2020. godine'.

- Gradonačelnik nije niti u stanju poslati izvješća na vrijeme, i to u razumnim rokovima od tri mjeseca odnosno pet i pol mjeseci. Jasno je da ovoj gradskoj vlasti šteka i 'hladni pogon'. Čak i polukompetentnoj gradskoj vlasti ne bi trebalo biti teško zadane obveze izvršiti na kvalitetan način. Ali, ovdje se radi o raspadajućoj gradskoj vlasti! Umjesto prikaza cjelokupne situacije prikazuju nam se tek fragmenti. Umjesto da gradski vijećnici dobiju izvješće o provedbi sanacije, čitamo o međusobnom prepucavanju zamjenika gradonačelnika Nina Vele i tvrtke EURCO d.d. kao jednog od izvođača radova. I imamo što pročitati! Izvođač ni manje ni više spominje da 'plinovi koji se stvaraju ostaju zatvoreni u tijelu deponije što može dovesti do samozapaljenja i eksplozije', piše o 'povećanom stvaranju plinova i mogućnosti samozapaljenja' te upozorava na 'moguće akcidentne situacije' - rekao je Kotur.

On smatra da ako stvarno postoji opasnost po život i zdravlje građana Splita, onda gradonačelnik mora izvijestiti Gradsko vijeće i cjelokupnu javnost o potencijalnoj opasnosti i o mjerama koje se poduzimaju da se opasnost ukloni. 

- S druge strane, ako izvođač neosnovano uznemirava javnost, mora za to odgovarati. Poučeni dosadašnjim iskustvom s HDZ-ovom vlašću, uključujući i projekt Centar za gospodarenje otpadom Lećevica, možemo zaključiti da je našem gradu i županiji hitno potrebno 'otplinjavanje' od HDZ-a da bi uopće započela sanacije cjelokupne štete koje je napravljena na svim razinama tzv. vertikale - dodao je Kotur.

Danijel Kukoč, predsjednik Savjeta za zaštitu okoliša i prirode SDP-a Split, poručio je kako je u razvijenim državama na snazi je tzv. sustav kružnog gospodarstva, dok mi još uvijek imamo linearni model. 

- Ovdje je naglasak na riječi sustav. Nažalost, u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji umjesto sustava, otpad predstavlja prvoklasni problem koji će u narednim godinama eskalirati. Umjesto da imamo sustav gospodarenja otpadom u kojem se zna što, tko i kada mora raditi imamo stihiju, nered i neznanje, te prebacivanje odgovornosti s lokalne na regionalnu ili državnu razinu i obrnuto. Do danas se nije raspisao natječaj za narednu fazu sanacije Karepovca, a početna faza zbog svađe između dionika samog procesa još nije dobila uporabnu dozvolu. U Gradu Splitu u tri godine mandata gradonačelnika Opare nije izgrađeno niti jedno reciklažno dvorište, a lokacijama na kojima ista trebaju biti izgrađena trguje se po principu 'nemoj u moje dvorište' - kazao je Kukoč. 

Upozorava kako su zeleni otoci po gradu sve samo ne zeleni te kako mjesečna količina odloženog komunalnog otpada na Karepovac znatno premašuje onu predviđenu projektom sanacije. Dodaje kako je prema projektu sanacije Karepovca mjesečna količina odloženog komunalnog otpada na Karepovac je 11.000 tona, a trenutno se odlaže oko 15.000 tona, što znači da Grad Split ne poduzima praktički ništa ni na primarnoj selekciji otpada niti na smanjenju dovoza otpada iz susjednih gradova i općina. 

- Ovih dana saznajemo da su izvođači radova na sanaciji Karepovca, nadzorni inženjer i projektant samog projekta sanacije još 2018. godine upozoravali gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu i njegovu administraciju da je hitno potrebno pokrenuti natječaj za sljedeću fazu sanacije koja se tiče radova prekrivanja oblikovanog dijela tijela odlagališta i izvedbu plinskih zdenaca. Očigledno je da se sustav raspao. Danas je jasno da Centar za gospodarenje otpadom Lećevica neće biti izgrađen do kraja 2022. godine. Prema Planu dinamike zatvaranja odlagališta neopasnog otpada u Hrvatskoj svi deponiji u našoj županiji moraju biti zatvoreni do kraja 2022. godine. Postojeća odlagališta u županiji imaju kapacitet za zaprimanje otpada upravo do tada, ako se količina otpada ne bude mijenjala. Kako do tada CGO Lećevica neće biti izgrađen, sav otpad s područja županije od Makarske do Kaštela trebao bi se odlagati na Karepovac, što znači da će Karepovac postati regionalno odlagalište otpada - tvrdi Kukoč. 

Umjesto da se bavi sustavom gospodarenja otpadom, dodaje Kukoč, Županija mijenja uvjete natječaja za izbor ravnatelja Regionalnog centra čistog okoliša koji se s pet godina radnog staža smanjuju na godinu dana kako bi se član mladeži HDZ-a mogao postaviti za ravnatelja.

- Dakle, posrijedi je čista stihija bez jasne vizije tko, što i kada treba obavljati. Zadovoljava se forma a sadržaja nema, zakazali su svi dionici ovoga procesa i ne poštuju se obveze niti rokovi. Jasno je da će sve kulminirati u narednim godinama kada ćemo imati smeće na ulicama dalmatinskih gradova, drastično poskupljenje cijene odvoza komunalnog otpada, te plaćanje visokih penala zbog neispunjavanja preuzetih obveza - zaključuje Kukoč.

Vaša reakcija na temu