Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SDP Split organizira tribinu o gospodarenju otpadom: 'Ne dolazimo kritizirati, dolazimo detektirati problem i naći rješenja'

SDP Split organizira tribinu o gospodarenju otpadom: 'Ne dolazimo kritizirati, dolazimo detektirati problem i naći rješenja'

Večeras u 18 sati

U SPINIT inkubatoru (A.G. Matoša 56) u Splitu večeras se od 18 sati održava javna tribina na temu gospodarenja otpadom pod nazivom 'Gdje je Split danas, a gdje će biti sutra?'.

Tribina u organizaciji splitskog SDP-a i gradskog vijećnika Davora Matijevića pokušat će odgovoriti na goruće pitanje gospodarenja otpadom u Splitu te vidjeti na koji način su druge sredine pronašle rješenja za povećanje stope odvajanja komunalnog otpada.

Naime, od velikih hrvatskih gradova na stopi iznad 30 % odvajanja komunalnog otpada su Velika Gorica, Pula i Rijeka. Zagreb je na 28 %, Zadar na 19,3 %, Karlovac na 16 %, a Split je najgori i tek je na 13 % odvojenog komunalnog otpada.

Sortirnice, kompostane, otpad kao pogonsko gorivo... sve su to rješenja davno prepoznata i implementirana u drugim gradovima.

Primjera dobre prakse ima po cijeloj Hrvatskoj. Od Preloga i Koprivnice koji su apsolutni prvaci u odvajanju, pa do neposredne blizine Splita. U Trogiru je tijekom 2023. odloženo 50 % više otpada na reciklažnom dvorištu u odnosu na 2022., a zahvaljujući reciklažnom dvorištu, zelenim otocima, odvajanju na kućnom pragu i edukaciji građana, na gradskom odlagalištu u Trogiru u 2023. je odloženo 25 posto manje otpada nego u 2022.

Stopu od polovice odvojeno prikupljenog otpada do sada su postigli samo Prelog (66,4 %), Koprivnica (60,6 %) Krk (53,4 %) i Osijek (51,2 %). Supetar je na 46,6 %, Varaždin na 46,3 %, a Slavonski Brod na 40,8 %.

Na tribini će govoriti: Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, Ante Renić, donedavni predsjednik NO Čistoća, Danijel Kukoč, direktor Trogir Holdinga, Marijana Šemanović, direktorica Komunalnog društva GRAD, Supetar i Tea Kuzmičić Rosandić, udruga Sunce

'Gradovi diljem Hrvatske i u našoj blizini pokazuju da je moguće povećati stopu odvajanja otpada, ali treba raditi strateški. Sanacijom Karepovca se privremeno ugasio požar, ali smeće ne nestaje iako tu hrpu ne vidimo svaki dan. Ne dolazimo kritizirati, dolazimo detektirati problem i naći rješenja jer ni ova vlast ni Županija nam nisu ulili nadu da išta rade po tom pitanju. Nećemo spominjati 'scenarije' nego biti konstruktivni. Pozivamo sve građane da nam se pridruže jer ovo je pitanje koje se tiče svih nas', poručio je Davor Matijević.

Vaša reakcija na temu