Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Sinčić: Pitka voda je na udaru desetljećima, a kulminacija je Lećevica koja će ugroziti stotine tisuća ljudi

Sinčić: Pitka voda je na udaru desetljećima, a kulminacija je Lećevica koja će ugroziti stotine tisuća ljudi

U Splitu se jučer sastao s predstavnicima građanskih inicijativa i znanstvenicima koji su protiv izgradnje Centra

Ivan Vilibor Sinčić jučer se u Splitu sastao s predstavnicima građanskih inicijativa i znanstvenicima iz Splita, Rijeke, Karlovca, Pule, Zagreba, Kaštela, Lećevice, Dubrovnika i Zadra s kojima je razgovarao o Centima za gospodarenje otpadom s naglaskom na Centar u Lećevici.

- Pitka voda je na udaru već desetljećima bez obzira na politički predznak centralne i lokalne vlasti. Kulminacija je slučaj ŽCGO Lećevica čija bi izgradnja i puštanje u rad ugrozila pitku vodu stotinama tisuća ljudi - ali i državno ustrajanje u suludim najavljenim ili započetim, ali nikada adekvatno raspravljenim, 'investicijama' poput istraživanja i bušenja nafte i plina na moru te na gotovo čitavoj kopnenoj površini Hrvatske (izuzev Istre, Pelješca, Konavala, gradova i nacionalnih parkova). Tu je i davanje zelenog svjetla na vrlo sumnjive projekte tzv. zbrinjavanja otpada, a od kojih se neke odnose na puko spaljivanje otpada u dosad netaknutim predjelima Hrvatske, tu su i najave zbrinjavanja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, gradnje novih hidro i termoelektrana na osjetljivim rijekama, odugovlačenje s projektima pročistača otpadnih voda - svi projekti koji direktno ugrožavaju pitku vodu koja je ne samo osnovno ljudsko pravo (npr. u Sloveniji zaštićeno Ustavom), nego i glavni prirodni, gospodarski i geopolitički resurs 21. stoljeća - poručio je Sinčić.

Josip Begonja, predsjednik Kriznog eko stožera Marišćina, opisao je koliko je teško i opasno živjeti uz već izgrađeni Centar za gospodarenje otpadom Marišćina te koje su okolišne, zdravstvene i ekonomske implikacije na lokalno stanovništvo, okoliš i privredu. Također je naglasio da je ovaj skup prvi korak u ujedinjenju svih okolišnih građanskih inicijativa te svih nezavisnih stručnjaka koji su odlučni u zaustavljanju zastarjele koncepcije zbrinjavanja otpadom koja se kao rak širi i implementira u Hrvatskoj kao i svih drugih projekata koji ugrožavaju pitku vodu i zdravlje građana.

Hidrogeolog Eduard Dumančić izjavio je da je naročito zabrinut za sve centre za gospodarenje otpadom koji bi bili izrađeni na hidrogeološki vrlo osjetljivom području Dinarida. To bi bio završni udarac već kompromitiranoj kvaliteti pitke vode. Naglasio je kako tereni na kojima se gradi nisu dovoljno hidrogeološki ispitani te kako su analize vode u Hrvatskoj nedovoljno precizne i nedovoljno opširne te da ne svjedoče stvarnom stanju kvalitete vode koju pijemo.

Vinko Grgurević naglasio je kako je ŽCGO Lećevica izuzetno štetan projekt koji ugrožava pitku vodu za Split i šire splitsko područje. Istaknuo je kako je kod Lećevice došlo do korištenja studija koje su pune netočnih podataka, neadekvatne javne rasprave i višestrukog gušenja prava građana na prosvjed.

Ivan Vilibor Sinčić zaključio je kako će ovu problematiku zastarjele, opasne i ekonomski neisplative tehnologije gospodarenja otpadom podignuti na europsku razinu te o ovoj kriznoj situaciji izvijestiti Europski parlament i Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta čiji je član.

Vaša reakcija na temu