Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Solin počinje gradnju reciklažnog dvorišta i nastavlja sanaciju Kosice

Solin počinje gradnju reciklažnog dvorišta i nastavlja sanaciju Kosice

Čekalo se s gradnjom jer su građani bili zabrinuti zbog lokacije i vrste otpada koji će se odlagati

Grad Solin uskoro bi trebao početi gradnju svog prvog reciklažnog dvorišta u naselju Bubići. Osigurali su 3,3 milijuna kuna, a sporazum je sklopljen još 2017. godine. Osnovni razlog zbog kojeg dvorište još nije izgrađeno, kaže gradonačelnik Dalibor Ninčević, su stanovnici koji se protive izgradnji dvorišta na toj lokaciji, a boje se i da bi se tu mogao odlagati opasni otpad.

- Razumijem zabrinutost stanovnika. Ono se nalazi u blizini jednog dječjeg igrališta i nekadašnje kave, a ljudi se boje da će se tu odlagati opasni otpad, da će se širiti neugodni mirisi, a to nije točno. Opasni otpad se neće odlagati u reciklažnom dvorištu! Zadnjih pola godine smo razmatrali mogućnost da ono bude na nekom drugom mjestu, ali važno je istaknuti da izmještanje na drugu lokaciju iziskuje period od najmanje četiri godine. Trebalo bi krenuti sve ispočetka s dokumentacijom, dozvolama, a ne bi mogli računati ni na 3,3 milijuna kuna koje smo dobili. Međutim, ja bi kroz sve to prošao da ima iti jedan opravdan razlog za odabir druge lokacije - rekao je Ninčević

Dodao je da će se tijekom utorka najvjerojatnije ponovno sastati s predstavnicima inicijative koja okuplja građane koji žive u blizini budućeg reciklažnog dvorišta kako bi im još jednom pokušali pojasniti što je to reciklažno dvorište i kakav će se otpad tamo odlagati.

Anamarija Matak, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike, ističe kako je riječ o uređenom sustavu u kojem je točno propisano kakav otpad smije ići u reciklažno dvorište. 

- Govorimo o problematičnom otpadu kojeg svi imamo u svojim kućanstvima, poput ambalaže koja ostaje od sredstava s kojima čistimo ili baterije. Upravitelj reciklažnog dvorišta ima dužnost prekontrolirati otpad kojeg građani dovezu i provjeriti količinu, sve je pokriveno videonadzorom i za građane je odlaganje u reciklažnom dvorištu besplatno - kazala je Matak i pojasnila zbog čega je zapravo poželjno da se reciklažna dvorišta nalaze u naseljima.

- Bit reciklažnog dvorišta nije da se ono nalazi iza dva brda,pa da građani moraju svoj otpad voziti negdje, bit je da ona budu u naselju i da im budu dostupni - dodala je.

Osim gradnje reciklažnog dvorišta, Solin planira nastaviti i sa sanacijom Kosice. Riječ je o poluotoku koji je nastao odlaganjem građevinskog otpada i azbesta. Grad je izabrao izvođača radova koji će provesti dodatne istražne radnje. Naime, istražne radnje na Kosici su se obavljale 2006. i 2011. godine, međutim, sada te podatke treba dopuniti kako bi se vidjelo je li azbest s Kosice završio i u moru.

- Radovi bi trebali početi uskoro, ovih dana će vjerojatno biti održan prvi radni sastanak da se dogovori plan kako će se radovi provoditi. Kada rezultati budu laboratorijski gotovi, krenut će se u drugu fazu ugovora koji se odnosi na tri varijantna rješenja sanacije koje će napraviti projektant i izabrat će se najpovoljnije rješenje. Nakon toga ide raspisivanje poziva za ciljani projekt sanacije Kosica na koji će se prijaviti Fond i Grad kao korisnici EU sredstava. Osigurat ćemo tako 85 posto potrebnih sredstava, a ostalo će financirati Fond - zaključila je Aleksandra Ćilić, načelnica sektora zaštite okoliša u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vaša reakcija na temu