Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SPLITSKI HOTEL MONDO Nova solarna elektrana pokrit će više od 50% potreba
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

SPLITSKI HOTEL MONDO Nova solarna elektrana pokrit će više od 50% potreba

Održivi turizam u središtu solarne revolucije

Dok se tržište energije neprestano mijenja, obnovljivi izvori energije postaju nezaobilazan izbor i važan korak za održivost poslovanja sve većeg broja poslovnih subjekata. Ekonomski razlozi, ali i snažna svijest o važnosti zaštite okoliša, sve više potiču na prelazak na obnovljive izvore energije među kojima već nekoliko godina zbog svoje isplativosti prednjači solarna energija. Pružajući prije svega ekonomične i održive alternative tradicionalnim izvorima, solarna energija već nedvojbeno postavlja nove standarde i u turističkoj industriji.

O trendovima i popularnosti solarne energije u turističkom sektoru, razgovarali smo s predstavnicima splitske tvrtke Forte Solar d.o.o. koja je neposredno prije početka nove turističke sezone uspješno realizirala nekoliko novih projekata i na Jadranu, te izgradila solarne elektrane koje će već ove sezone proizvoditi električnu energiju za nekoliko hotela.

'Održivost jednostavno postaje ključni aspekt poslovanja u svim sektorima, pa tako i u turizmu. Tržište sve više usmjerava na ulaganja u solarna rješenja koja nikad nisu bila isplativija, što objašnjava sve veću potražnju koja dolazi i iz turističkog sektora. Velik broj hotela diljem obale prepoznaje važnost i benefite ulaganja u solarnu infrastrukturu kako bi iskoristili velik potencijal i snagu najdostupnijeg oblika energije i ostvarili uglavnom dvostruke ciljeve: smanjenje ekološkog otiska i ostvarivanje financijske dobiti. Uz to, padajuće cijene solarnih panela i značajan tehnološki napredak na tom polju otvorili su nove horizonte za poslovne sektore, a turistička industrija nije ostala imuna na ove promjene', kazao je Igor Blažević, voditelj projekata tvrtke Forte Solar d.o.o.

Jedan od posljednjih realiziranih Forte Solar projekata je i elektrana izgrađena na krovu splitskog hotela Mondo. Ispunjavanje zahtjeva rastuće potražnje za održivim turizmom rezultiralo je izgradnjom nove solarne elektrane koja će pokrivati više od 50% godišnjih energetskih potreba ovog hotela.

Puštanjem u pogon solarnog postrojenja izgrađenog od ukupno 192 visokoučinkovita solarna panela, hotel Mondo započeo je s ostvarivanjem glavnih ciljeva ovog projekta - smanjenjem operativnih troškova, pozitivnim utjecajem na okoliš i dugoročnim uštedama čiji će se utjecaj tek vidjeti u povećanju profitabilnosti i njihove konkurentnosti.


Solarna revolucija u hrvatskom turizmu donosi brojne prednosti pogotovo kada su u pitanju ovakvi objekti intenzivne energetske potrošnje. Kombinacija održivosti, financijskih ušteda, neovisnosti o energetskim mrežama, marketinških prednosti i potpore vlasti čini prelazak na solarnu energiju logičnim korakom za hotele koji žele ostvariti održiv i profitabilan posao. Upravo navedene okolnosti iskoristio je i hotel Mondo kao najveći motiv za ulaganje kojim je osigurao veću neovisnost i manju osjetljivost na sve češće fluktuacije cijena. Ovakvom investicijom Mondo osigurava neprekidnu opskrbu za goste kojima su ovakve inicijative i poslovni pothvati od sve većeg značaja prilikom odabira ekološki osviještenih destinacija i smještajnih objekata.

U skladu s takvim trendovima i zahtjevima koji se nameću na tržištu, očekuje se da će solarna energija uskoro postati standard u hrvatskom hotelskom sektoru i cijeloj turističkoj industriji.

Vaša reakcija na temu