Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Flickr STRUČNJAK UPOZORAVA Putin bi mogao uzrokovati novu energetsku krizu
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

STRUČNJAK UPOZORAVA Putin bi mogao uzrokovati novu energetsku krizu

Cijene plina već su dosegle rekordne razine

Dok su cijene plina dosegle rekordne razine na globalnoj sceni zbog rata koji je pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin, nacije diljem kontinenta pokušavaju se udaljiti od ruskih fosilnih goriva ne bi li oslabile čvrstu kontrolu Moskve nad tržištem energije.

No, stručnjak, profesor Paul Dorfman, je za Expess.co.uk rekao da bi Putinov nuklearni pritisak na Europu mogao izazvati novu energetsku krizu, budući da Kremlj ima dominaciju nad opskrbom nuklearnim gorivom, što bi potencijalno moglo potaknuti još jednu cjenovnu krizu, prenosi N1.

Iako su kreatori politike diljem Europe tvrdili da nuklearne elektrane mogu povećati domaću opskrbu energijom, propustili su spomenuti da tim postrojenjima treba uran kao gorivo.

To je srž problema budući da Rusija i bliski joj Kazahstan opskrbljuju 42 posto urana za sve reaktore u svijetu. U usporedbi s plinskom krizom, statistika izgleda prilično slično.

Primjerice, EU je od Rusije dobivala oko 40 posto plina prije rata. Nakon što je Putin ograničio opskrbu, cijene su jako skočile i u Britaniji, unatoč tome što Ujedinjeno Kraljevstvo dobiva samo četiri posto plina iz Rusije. To je zbog integrirane prirode tržišta plina.

Budući da se EU oslanja na Rusiju za 20 posto svog urana potrebnog za opskrbu gorivom, ako Rusija odluči ograničiti isporuke urana, to bi moglo izazvati isti problem kao i u slučaju s plinom i izazvati novu energetsku krizu.

Profesor Paul Dorfman, suradnik iz Jedinice za istraživanje znanstvene politike (SPRU) na Sveučilištu u Sussexu rekao je za Express.co.uk da je ruska invazija okrenula nuklearnu industriju naglavačke. 

'Putin, Rusija i Kazahstan koji je pod kontrolom Rusije isporučuju 42 posto ukupnog urana u svim reaktorima u svijetu.'

Britanija uran dobavlja od Australije i Kanade. Međutim, iako nuklearnog goriva možda neće nedostajati u slučaju prekida opskrbe iz Rusije, to bi također moglo dovesti do skoka cijene električne energije u Britaniji, upozorava profesor.

'Po mom mišljenju, to bi sigurno imalo značajan utjecaj na cijene električne energije u UK jer živimo u tržišnom svijetu', navodi Dorfman, dodajuči da su u ovom pogledu nuklearno i plinsko tržište slični.

Vaša reakcija na temu