Foto: Unsplash Studija: Na morskom dnu nalazi se najveća koncentracija mikroplastike u povijesti

Studija: Na morskom dnu nalazi se najveća koncentracija mikroplastike u povijesti

Plutajuća plastika čini manje od 1% od 10 milijuna tona plastike koja svake godine uđe u svjetske oceane

Razina mikroplastike na morskom dnu najviša je u povijesti te 1,9 milijuna komadića plastike zna prekrivati samo jedan kvadratni metar, piše Index.

Stručnjaci su rekli da su 'šokirani' obimom mikroplastike pronađene na morskome dnu.

Plutajuća plastika čini manje od 1% od 10 milijuna tona plastike koja svake godine uđe u svjetske oceane, navodi se u istraživanju koje je predvodilo Sveučilište Manchester u Velikoj Britaniji. Znanstvenici su smatrali da se preostalih 99% akumulira duboko u oceanu, ali do sada nije bilo jasno gdje je točno ostatak plastike završio.

Prema studiji koja je danas objavljena u časopisu Science, duboke morske struje djeluju kao transportne trake, prenoseći sitne plastične fragmente i vlakna preko morskog dna. Zahvaljujući tim strujama, mikroplastika se gomila u ogromnim nakupinama koje su stručnjaci iz Velike Britanije, Njemačke i Francuske nazvali 'žarištima mikroplastike'.

Ekolog Ian Kane sa Sveučilišta Manchester kazao je kako je bio šokiran s količinom mikroplastike na morskome dnu. Rekao je za CNN je da su boce, vrećice i slamke koje često vidimo kako plutaju na površini mora samo 'vrh sante leda'.

Mikroplastiku mogu u sebe unijeti razni mikroorganizmi čime se ona prenosi dalje kroz hranidbeni lanac. Studija, kažu autori, pokazuje prvu izravnu vezu između koncentracija mikroplastike na dnu mora i struje, za koju se znanstvenici nadaju da će im omogućiti predviđanje stvaranja žarišta i istraživanje njihova utjecaja na morski život, donosi Index.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(64401, "");
Pregledaj komentare