Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Sunce kao izvor energije? Najisplativije rješenje!
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Sunce kao izvor energije? Najisplativije rješenje!

Kod nas u Dalmaciji vrijeme povrata investicije puno je manje nego u unutrašnjosti zemlje

Cijene energenata skaču u nebesa što je vidljivo na našim mjesečnim računima. Rashlađivanje klimama ljeti, grijanje zimi... Kažu - bit će nam sve teže. Što nam je onda činiti? Kako uopće prebroditi energetsku krizu?

Marko Fabulić iz Zadra uložio je u solarnu elektranu.

- Solarna elektrana je najjednostavnija odluka koju sam mogao donijeti. Nije trebalo puno premišljanja - započinje Fabulić.

- Sve u kući nam je na struju. Od grijanja, hlađenja, kuhanja, a uskoro će i električni automobili postati sve veća stvarnost. Solarna energija je definitivno najjeftinija opcija - zaključuje.

Njegova solarna elektrana mjesečno proizvodi oko 1,6 mWh, a benefite je, kaže, vidio od prvog dana.

- Elektranu mi je tvrtka Energycom postavila u lipnju kad se zapravo i počinje kod nas trošiti najviše električne energije. Računi su mi tada otišli ispod nule, odnosno, u pretplati sam. Inače bih te iste račune platio možda i duplo više nego prošle godine - zadovoljno objašnjava Fabulić.



Ono što je izuzetno važno kod odabira izvođača radova je i oprema koju postavljaju.

- Tvrtka Energycom je postavila upravo onu opremu koju sam tražio, točnije Huawei sustav. Huawei je kvalitetna oprema koja je idealno, a i najpovoljnije rješenje upravo za moj tip elektrane - one koja proizvodi jako puno energije iz krova veće površine s istim usmjerenjem i nagibom. Važno mi je bilo znati da će moja elektrana dobro raditi svih 20 godina koliko su Energycom i Huawei ponudili za jamstvo - poručuje Fabulić.

I Ivo Mrčić iz Orebića se odlučio za Huawei i tvrtku Energycom, a razlog je, kako kaže, najpovoljnija ponuda i tvrtka koja vodi cjelokupni proces od projektiranja do ključa u ruke.

- Odlučio sam se za izgradnju solarne elektrane nakon saznanja da energija, ključna za naš život, postaje sve skuplja. Mogućnost obnovljive energije od sunca je prirodni dar koji si trebamo priuštiti - sa smiješkom nam je rekao Mrčić. 

Njegova elektrana trenutno proizvodi 1,8 mWh energije mjesečno što kaže da je i više nego dovoljno za njihove potrebe.



Zamolili smo za komentar i Nenada Šarančića, direktora tvrtke Energycom.

- Dalmacija je izvrsno podneblje za ugradnju solarne elektrane. Povrat investicije ovdje je čak 25% brži nego što je, primjerice, u Zagrebu ili ostatku unutrašnjosti. Solarne elektrane se ovdje zbilja isplate, a naš partner SKE Engineering GmbH (Huawei Value Added Partner for CEE) pomaže nam da ponuda bude konkurentna i da si što više ljudi može priuštiti elektranu na svoj krov. Drago mi je što su klijenti to prepoznali i podijelili s vama svoje iskustvo - izjavio je zadovoljan Šarančić.

Tvrtka Energycom u potpunosti je u hrvatskom vlasništvu te postavlja elektrane od 2015. godine. Danas, s postavljenih više od 25.000 panela, jedna je od vodećih tvrtki u Hrvatskoj za postavljanje solarnih elektrana. Do 9. listopada nude i 5% popusta na cijeli asortiman kako bi inicijalni trošak bilo što lakše podnijeti, a svoju uštedu odmah možete provjeriti i na Energycom kalkulatoru.


Vaša reakcija na temu