Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Supetar uvodi novi sustav odvajanja otpada na kućnom pragu
Odvajanje otpada je lako! Piše: Dalmatinski portal

Supetar uvodi novi sustav odvajanja otpada na kućnom pragu

Vlasnicima kuća dodijelit će se još i spremnici od 120 litara za odvajanje papira i plastike, a zgradama zajednički spremnici za iste materijale

Supetar uvodi novi sustav odvajanja otpada na kućnom pragu.

-Uvođenjem sustava odvajanja otpada na kućnom pragu, podignut ćemo kvalitetu  usluge u Supetru, Mircima, Škripu i Splitskoj, ali i napraviti važan iskorak ka očuvanju naše životne sredine. Radi se o projektu koji provodimo u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Spremnici će omogućiti svim građanima da u što većoj mjeri odvajaju otpad i tako, između ostalog, doprinesu zaštiti i očuvanju okoliša kroz recikliranje i ponovnu uporabu sirovina. Također, očekujemo i da će se na ovaj način smanjiti količina otpada koja se zbrinjava odlaganjem na deponiju Kupinovica, što je u skladu sa zelenim politikama Europske unije. Sve promjene kreću od nas samih, stoga pozivam sve naše sugrađane da na pravilan način koriste spremnike za odvajanje otpada i pokažu odgovornost prema svom gradu i okolini - izjavila je Marijana Šemanović, direktorica Komunalnog društva Grad d.o.o. 

Uz spremnike za miješani otpad koji su podijeljeni ranije, vlasnicima kuća dodijelit će se još i spremnici od 120 litara za odvajanje papira i plastike, a zgradama zajednički spremnici za iste materijale, unutar kojih je za svaki stan predviđeno 60 litara. Dio njih već je stigao u Komunalno društvo Grad, a u narednom periodu odredit će se dinamika njihove podjele kućanstvima. Fiksna naknada za odvoz za sve je građane ista, a iznosi 62.38 kuna po kanti miješanog otpada po kućanstvu. Odvoz odvojenog otpada namijenjen za recikliranje, poput onog u novim spremnicima za papir i plastiku, već je uključen u fiksnu naknadu.   

Na službenoj stranici Grada Supetra može se zatražiti i komposter u kojeg će se odlagati biootpad i osigurati prirodno gnojivo tijekom čitave godine. Za odlaganje stakla potrebno je otići na zelene otoke kojih na području grada ima na 20 lokacija, a na pojedinima se nalaze i spremnici za tekstil.

U konačnici, odvajanjem otpada na kućnom pragu građani izravno sudjeluju u procesu kružnog gospodarstva. Naime, otpad koji odvoje, reciklira se i koristi za proizvodnju novih proizvoda. Tako se smanjuje potreba za novim, sirovim materijalima te se konzervira postojeća energija. Odvajanjem na kućnom pragu građani osiguravaju i da otpad završi na pravom mjestu, a ne da se razgrađuje u prirodi, narušavajući tako floru i faunu. 

Vaša reakcija na temu