Foto: Pixabay.com Supetrani pisali Ustavnom sudu zbog smeća: Inspekcije 'reketare' i prisiljavaju na izvršenje njihovih rješenja koja su protuzakonita

Supetrani pisali Ustavnom sudu zbog smeća: Inspekcije 'reketare' i prisiljavaju na izvršenje njihovih rješenja koja su protuzakonita

Ističu kako je prošlo pola godine od kada je Gradsko vijeće uputilo zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o održivom gospodarenju otpadom

Udruga Za naš Supetar uputio je pismo Ustavnom sudu jer još nisu donijeli odluku po pitanju zahtjeva za ocjenom ustavnosti Zakona o održivom gospodarenju otpadom koji je na Ustavnom sudu zaprimljen početkom srpnja 2019. Upozoravaju kako je rok za ocjenu prošao prije šest mjeseci i kako su u međuvremenu Ministarstvo zaštite okoliša i Inspektorat zaštite okoliša zajedničkim djelovanjem, a posebno prijetnjama i rješenjima kojima se propisuju enormne kazne dodatno ugrozili ljudska prava stanovništva i prekršili postojeće zakone RH.

- Inspekcija zaštite okoliša je naredila komunalnom društvu KD Grad da mora primiti otpad iz 7 jedinica lokalne samouprave Brača, te propisala kaznu poduzeću i odgovornim osobama ako komunalno društvo ne postupi po njihovom naređenju. Po našem shvaćanju zakona Inspekcija zaštite okoliša ne smije i ne može naređivati postupanje upraviteljima odlagališta koje je u suprotnosti s njihovim ovlastima. Naime, upravitelj odlagališta ne može promijeniti Plan gospodarenja otpadom Grada Supetra kojim se propisuje koliko i od kuda će se skupljati otpad koji se odlaže na odlagalište u isključivom gradskom vlasništvu, ne može i ne smije naređivati upravitelju odlagališta rad koji je u suprotnosti s važećom Studijom utjecaja na okoliš - drže u udruzi Za naš Supetar.

Drže kako Inspekcija zaštite okoliša to sve radi zato što Ustavni sud nije do danas riješio zahtjev Gradskog vijeća Supetra u kojem se osporava ustavnost Zakona o gospodarenju otpadom, kao i Zahtjeva koji je uputio Grad Supetar u hitnom postupku kojim se osporava odluka ministra Čorića od 21.prosinca 2018. 

- Ne odlučivanjem Ustavnog suda smo kao građani dovedeni u situaciju u kojoj su nam ugrožena ljudska prava na zdrav okoliš i to djelovanjem državnih institucija Inspekcije i Ministarstva. Pod prijetnjom potpuno nezakonite, ali izvršne novčane kazne komunalno društvo je počelo primati uvećane količine otpada na odlagalište te danas radi suprotno dokumentaciji po kojoj ima dozvolu za rad, suprotno studiji utjecaja na okoliš, lokacijskoj dozvoli, bez potrebnih naprava i uređaja za prijem duple količine otpada. Ugrožena je sanacija odlagališta jer dokumentacija više ne odgovara stanju, a i upitna je izvodljivost sanacije pod novim okolnostima. Uostalom, i nezakonita je jer je bazirana na postojećoj Studiji utjecaja na okoliš, a ona ne uključuje otpad cijelog Brača već isključivo onaj s područja grada Supetra - stoji u pismu.

Pored toga, dodaju, ne odlučivanjem Ustavnog suda omogućeno je propisivanje kazne od strane inspekcija bez odgodnog učinka plaćanja kazne do završetka procesa nenadležnima za odlučivanje. Direktor komunalnog društva, gradonačelnik i upravitelji odlagališta, ističu, nisu ovlašteni za odluku o prijemu otpada na odlagalište već je to isključivo Gradsko vijeće.

- Zbog povrede ljudskih prava građana Supetra, ugroze zdravlja, prava na čisti okoliš, prava na regionalnu i lokalnu samoupravu obraćamo vam se ovim pismom te tražimo objašnjenje za odgodu odlučivanja Ustavnog suda koje nas je dovelo u opasnu situaciju zbog djelovanja institucija po Zakonu i Odluci Ministarstva zaštite okoliša, a koje su u suprotnosti i s Ustavom i s organskim zakonom o lokalnoj samoupravi. Na koncu s Odlukama i Zakonom koji očigledno omogućuju Inspekcijama 'reketarenje' i prisilu na izvršenje inspekcijskih rješenja mimo svih poznatih pozitivnih zakona - zaključuju članovi udruge Za naš Supetar.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(58731, "");
Pregledaj komentare