Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SURADNJA TVRTKI 'CTE' I 'SOLAR PROJEKT' Znate li što su agrosolari? Inteligentno spajanje poljoprivrede s proizvodnjom električne energije
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

SURADNJA TVRTKI 'CTE' I 'SOLAR PROJEKT' Znate li što su agrosolari? Inteligentno spajanje poljoprivrede s proizvodnjom električne energije

Partnerstvo za održivu budućnost

CTE d.o.o. renomirani je slavonski uzgajivač bilja za uporabu u farmaciji, a Solar projekt d.o.o. je splitska tvrtka s više od 15 godina iskustva na tržištu solarne energije. Spojili su svoje kompetencije s ciljem gradnje agrosolarnih sustava.   

Najnovija suradnja u prvom koraku je uključila instalaciju 150 kWp solarne elektrane na krovu CTE proizvodne hale, ali to je tek početak priče: ove dvije tvrtke idu korak dalje prema održivijem modelu uzgoja. U idućim fazama suradnje planiraju graditi solarne elektrane na zemljištima gdje će se ispod solarnih panela nastaviti uzgajanje određenih biljaka, stvarajući agrosolarne sustave. Ovaj revolucionarni pristup omogućit će kombiniranje obnovljive energije i poljoprivredne proizvodnje na održiv i ekološki prihvatljiv način.

Kako smo saznali od Borisa Tudora, direktora Solar projekta, tvrtke koja je već dugi niz godina lider u projektiranju, dobavi i instalaciji fotonaponskih elektrana, inovativni agrosolarni pristup inteligentno spaja poljoprivredu s proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora. 

- Solarni moduli za proizvodnju električne energije postavljaju se iznad ili između poljoprivrednih površina na takav način da se nasadi mogu nastaviti nesmetano uzgajati. Tako promišljeno postavljen sustav upravljanja podržava poljoprivredu kao svoju glavnu namjenu dok sekundarno proizvodi električnu energiju putem solarne elektrane - rekao nam je Tudor.


Ovakav pristup proizvodnji električne energije, dodao je, poništava sve veći prijepor koji se počeo javljati između poljoprivrednika i energetske industrije u smislu eksploatacije samog zemljišta i njegove primarne svrhe. 

- Istodobno agrosolari jačaju poljoprivrednike pružajući im dodatnu priliku za prihod kroz proizvodnju zelene električne energije, a koja također ima još jednu važnu prednost: djelomično pokrivanje usjeva, što znači da je žetva bolje zaštićena od pretjerane vrućine, jake kiše, tuče i mraza. Osobito kod osjetljivih kultura kao što je bobičasto voće, ova dodatna zaštita je primjetna s obzirom na klimatske promjene, dok su mnoge druge kulture čak uspjele ostvariti dodatni urod - naveo je Tudor.

CTE d.o.o. će sada moći osigurati ekološki prihvatljivu energiju za svoju farmaceutsku proizvodnju i istovremeno podržati uzgoj bilja za farmaceutsku industriju na novim parcelama pod solarnim panelima dok će  Solar projekt pružati stručnost i tehnološke inovacije kako bi ova suradnja bila uspješna i poticala održivost u svim aspektima poslovanja.

Ovo partnerstvo svakako otvara put prema održivijem svijetu i postavlja nove standarde u industriji. 

Vaša reakcija na temu