Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SUSTAINABLE Banovina će uštedjeti 100.000 eura godišnje zbog ugradnje solarnih panela na 14 gradskih objekata

SUSTAINABLE Banovina će uštedjeti 100.000 eura godišnje zbog ugradnje solarnih panela na 14 gradskih objekata

Planira se 'pokrivanje' još 30 krovišta

Okončan je projekt SuSTainable, a rezultat je instalacija integriranih fotonaponskih elektrana na 14 javnih objekata u vlasništvu Grada Splita - 10 osnovnih škola, tri vrtića i dvoranu Košarkaškog kluba Split na Gripama.

- Započeli smo transformaciju Splita u zelen i održiv grad u kojem ćemo sve manje biti ovisni o fosilnim gorivima. Ovo je prva faza projekta instalacije solarnih panela na sve krovove javnih zgrada gdje god je to moguće, a u konačnici i na parkirališta u gradu. Tako nećemo samo postići uštedu u električnoj energiji, već ćemo proizvoditi električnu energiju koju ćemo kasnije distribuirati drugim potrošačima - kazao je gradonačelnik Ivica Puljak.

Projekt je financiran od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021. godine u okviru Programa 'Energija i klimatske promjene'. Ukupna vrijednost projekta je 650.152,44 eura dok je 85 posto sufinancirano.

- U sljedećoj fazi ćemo na 30 novih krovova postaviti solarne elektrane, a na ovih 14 ćemo proširiti solarne elektrane na cijela krovišta. Planiramo ih staviti na ostale škole, vrtiće, gradske ustanove, gdje god možemo… - najavio je Puljak i pozvao građane da posjete GIS portal na kojem mogu provjeriti koliko solarnog potencijala imaju njihova krovišta, tako da i sami mogu sudjelovati u projektu solarizacije krovova u gradu. 

Planirane uštede su oko 100 tisuća eura godišnje na 14 objekata uključenih u projekt. Instalacije solarnih panela kroz SuSTainable, dodali su, ostvarit će značajne uštede za splitske škole, vrtiće i sportsku dvoranu Gripe, a uštedom na računima za električnu energiju povećat će se raspoloživa sredstva za ulaganje u odgoj i obrazovanje i sport.

Drago Blažić, voditelj gradskog Odsjeka za strateško planiranje i voditelj projekta povećanja kapaciteta za proizvodnju solarne energije na javnim objektima u vlasništvu Grada Splita kazao je da je sa svim dionicima projekta bila odlična suradnja, a posebno je istaknuo HEP koji im je izlazio ususret. Proces nije bio jednostavan, no odrađen je u zadanom roku.

- Uštede jesu ono što je važno, no važno je i što smo instalacijom panela na školama i vrtićima direktno uključili djecu i mlade, te ih na neki način obrazovali da su klimatske promjene tu i da nose određene rizike. Tako im šaljemo poruku da je korištenje obnovljivih izvora energije jedina budućnost, a mladi su naša budućnost i važno je da od početka krenu s time - rekao je Mario Negotić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Cilj projekta je osigurati stabilnost napajanja električnom energijom i povećati energetsku neovisnost objekata, ali i smanjiti emisije CO2 za 186 tona godišnje i ublažiti negativne posljedice klimatskih promjena.

Planira se i da tvrtka Split Parking u budućnosti upravlja svim fotonaponskim elektranama u vlasništvu Grada kako bi se centralizacijom upravljanja postigla veća optimizacija rada i iskoristivost cjelokupnog sustava.

Vaša reakcija na temu