Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Svaki 10. slučaj raka u Europi povezan s vanjskim faktorima

Svaki 10. slučaj raka u Europi povezan s vanjskim faktorima

Izloženost onečišćenju zraka, kancerogenim kemikalijama, radonu, UV zračenju i pasivnom pušenju

Otprilike svaki 10. slučaj raka u Europi može se pripisati vanjskim faktorima poput onečišćenja, navodi se u utorak u izvješću Europske agencije za okoliš (EEA). 

'Izloženost onečišćenju zraka, kancerogenim kemikalijama, radonu, UV zračenju i pasivnom pušenju zajedno mogu uzrokovati više od 10 posto slučajeva raka u Europi', navodi se u izvješću.

Pušenje, konzumacija alkohola i prehrambene navike nisu uključene u analizu agencije Europske unije sa sjedištem u Kopenhagenu.

Rizici dobivanja raka povezanih s okolišem i radnim mjestom mogu se smanjiti borbom protiv onečišćenja i promjenom navika, navodi EEA. 

'Rizici dobivanja raka povezani s okolišem i radnim mjestom mogu se spriječiti, a njihovo smanjenje ključno je da se ublaži teret raka u Europi', zaključuje se u izvješću. 

S gotovo 2,7 milijuna novih slučajeva i 1,3 milijuna smrti godišnje, Europska unija je teže pogođena tim problemom od drugih svjetskih regija, pokazuju podaci EEA-e. 

'Iako Europa predstavlja manje od 10 posto svjetske populacije, na nju otpada gotovo 23 posto novih slučajeva raka i 20 posto smrtnih slučajeva od raka u svijetu', navodi se u izvješću.

EEA u izvješću poziva na donošenje propisa i odgovarajućih sredstava kako bi se spriječilo izlaganje onečišćenju i smanjilo isto, uz napomenu da će vjerojatno biti potrebne godine da se vide rezultati.

Vaša reakcija na temu