Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Svjetski Zero Waste na vašem kućnom pragu
Odvajanje otpada je lako! Piše: Dalmatinski portal

Svjetski Zero Waste na vašem kućnom pragu

Komunalno društvo GRAD kroz naredni će period podijeliti spremnike za odvajanje plastike i papira svim kućanstvima

Kampanjom 'Odvajanje otpada je lako!' u Supetru, građane se potiče na ekološki održiv način života te na razvrstavanje otpada na kućnom pragu. Ulaganjem u infrastrukturu i edukacijom građana, a u sklopu projekta koji se provodi s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), Komunalno društvo GRAD kroz naredni će period podijeliti spremnike za odvajanje plastike i papira svim kućanstvima. U nastavku smo izdvojili nekoliko država u svijetu koje prednjače u odvajanju i recikliranju otpada i njegovoj ponovnoj upotrebi. 

Njemačka

Politički vrh ove države još od 1990. godine postepeno uvodi mjere za regulaciju odlaganja otpada. Ono što je zanimljivo jest to da niz odredbi i zakona odgovornost za otpadno pakiranje stavlja na same proizvođače otpada. Nepravilno odvojen otpad, jednostavno neće biti odvezen s kućnog praga, stoga se stanovnici ove vodeće EU države itekako trude da što preciznije odvoje i odlože različite vrste otpada.

Švicarska

Jedna od najuspješnijih europskih država u odvajanju i recikliranju otpada je Švicarska. Ovu državu karakterizira visok stupanj uređenosti i stroga pravila za odvajanje otpada. Osim proizvođača, korisnici se smatraju odgovornima i za nepravilno odvajanje otpada. Svima koji ne odvoje otpad na način određen zakonom, prijete vrlo visoke kazne. U Švicarskoj, baš kao i u Njemačkoj, nepravilno odvojen otpad jednostavno se ne odnosi. 


Švedska

Ova skandinavska država reciklira 99% svog otpada. Šveđani su toliko dobri u reciklaži da moraju uvoziti više od dva milijuna tona otpada na godinu iz drugih država kako bi ga preradili za vlastite potrebe. Reciklaža i briga o okolišu ondje je imperativ te su gotovo dosegnuli ideal Zero Waste politike. Sagradili su velik broj spalionica otpada, a nedugo nakon toga počeli su koristiti tzv. cirkularnu ekonomiju -  razvrstavanje otpada i recikliranje. Sve što je moguće reciklira se, a ostatak se spaljuje i koristi za grijanje kućanstava diljem zemlje. 

Slovenija

Primjer pozitivnog i nužnog trenda odvajanja otpada pronalazimo i kod naših susjeda Slovenaca. Građani glavnog slovenskog grada, Ljubljane, već su 2018. godine razvrstavali 70% otpada, a svaka kuća je, kao što će biti i u Supetru, dobila posebne spremnike za odvojeno prikupljanje otpada. U širem centru grada postavljeni su zeleni otoci za odlaganje otpada, a svaka stambena zgrada ima poseban prostor za odlaganje otpada. Sav ljubljanski otpad završava u Centru za gospodarenje otpadom. Primjerice, preradom biološkog otpada Centar dobiva kompost koji prodaje natrag građanima i tvrtkama, a toplinsku i električnu energiju koristi za pogon vlastitih strojeva, stoga je čitav sustav samoodrživ.

Zajedničkim trudom i edukacijom o razdvajanju i recikliranju otpada, svi otočani mogu doprinijeti tome da i Supetar bude pozitivan primjer grada koji razvrstava otpad. Sve informacije o nadolazećoj podijeli spremnika za papir i plastiku kojima se omogućava pravilno razvrstavanje tih materijala, kao i ostale informacije o gospodarenju otpadom u Supetru pratite na web i Facebook stranici Komunalnog društva GRAD. 

Vaša reakcija na temu