Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
TISUĆE LITARA MAZUTA Županijski operativni centar oglasio se o onečišćenju mora kod splitskog škvera

TISUĆE LITARA MAZUTA Županijski operativni centar oglasio se o onečišćenju mora kod splitskog škvera

'Nadležna tijela državne uprave provode očevidne i istražne radnje'

Prije šest dana u škverskom akvatoriju uočena je ogromna mrlja, tisuće litara mazuta prekrilo je more, a još uvijek curi. O slučaju su se danas oglasili iz Županijskog operativnog centra Splitsko-dalmatinske županije 

'Nakon iznenadnog onečišćenja mora na području luke posebne namjene - Brodosplit aktiviran je Županijski operativni centar Splitsko-dalmatinske županije koji djeluje sukladno Planu intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na području luke posebne namjene došlo je do izlijevanja teškog goriva - mazuta u more.

Akcija čišćenja mora započela je 20. rujna 2022. godine te su odmah angažirane ovlaštene tvrtke specijalizirane za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja', priopćili su iz Županijskog operativnog centra.

Na mjestu izljeva, kako su izvijestili, postavljen je obruč apsorbirajućih i plutajućih brana kako bi se smanjila površina razlijevanja mazuta čišćenje usisnim pumpama. Uz navedeno, čitavo područje luke posebne namjene Brodosplit sa morske strane ograđeno je napuhujućim barijerama tj. branama, ukupne dužine 450 metara te je luka zatvorena za pomorski promet.

'Za akciju čišćenja na terenu su angažirane cisterne za prikupljanje zauljenih voda, brodice specijaliziranih tvrtki te nekoliko desetaka djelatnika za mehaničko prikupljanje zauljenih ostataka.

Do ponedjeljka ujutro u intervenciji prikupilo se ukupno oko 137 m3  zauljenih voda te oko 6300 kg zauljenog krutog otpada', navodi se u priopćenju.

Akcija čišćenja i dalje se nastavlja na području luke. Za sada se, istaknuli su, pravovremenim postavljanjem napuhujuće brane i zatvaranjem luke uspjelo spriječiti veće izlijevanje u Kaštelanskom zaljevu. Zabilježene su dvije mikro lokacije nakupljenih zauljenih naslaga van luke posebne namjene na kojima su također poduzete mjere sprječavanja daljnjeg širenja onečišćenja.

'Uz koordiniranu akcija čišćenja mora tijela državne uprave nadležna za postupanje u slučajevima onečišćenja mora i morskog okoliša, provode očevidne i istražne radnje, u cilju utvrđivanja točne količine izlivenog ulja, kao i uzroka koji je doveo do onečišćenja', poručili su iz Županijskog operativnog centra. 

Vaša reakcija na temu