Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
U prvom vikendu ovogodišnje Boranke volonteri zasadili 4000 stabala u sadnicama i sjemenu

U prvom vikendu ovogodišnje Boranke volonteri zasadili 4000 stabala u sadnicama i sjemenu

Izviđači, vojnici, planinari, veterani domovinskog rata i ostali volonteri pošumljavali su požarišta u Žrnovnici, a pridružio im se i kanadski veleposlanik

Najveća volonterska kampanja pošumljavanja požarišta Dalmacije, popularna Boranka koju organizira Savez izviđača Hrvatske, nastavila se ove godine u Žrnovnici. U subotu i nedjelju održane su prve ovogodišnje akcije pošumljavanja u kojima je sudjelovalo 200-tinjak volontera. Iako je subotnju akciju pratila povremena kiša, nedjeljna akcija pošumljavanja održala se po sunčanom i vrlo toplom vremenu. Tako ni kiša ni vrućina nisu omeli volontere u sadnji oko 4000 novih stabala posađenih u sadnicama i sjemenu. Ovog vikenda sadile su se sadnice hrasta crnike, čempresa, pinije i primorskog bora, a crni bor se sadio u sjemenu.


U akciji su sudjelovali izviđači iz Splita i Trogira, pripadnici Hrvatske ratne mornarice, planinari iz HPD Mosor i Planinarskog kluba Split, članovi Udruge veterana domovinskog rata 'Brodosplit', volonteri HGSS-a i drugi volonteri iz Splita i okolice među kojima i grupa stranaca iz Australije, Novog Zelanda, SAD-a i Kanade. Kako je Veleposlanstvo Kanade jedan od glavnih partnera Boranke, akciji se osobno pridružio i Veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Alan Bowman.


'Snažno podržavamo Boranku od početka. COVID nije zaustavio klimatske promjene. Trebamo saditi šume i u Hrvatskoj i  u Kanadi. Ponosan sam što su kanadski avioni tipa Canadair gasili požare u Hrvatskoj', izjavio je Veleposlanik Bowman.

Ovogodišnja Boranka održava se pod strogim epidemiološkim mjerama i uz ograničeni broj volontera. Sve mjere se koordiniraju sa županijskim stožerom civilne zaštite kako bi se izbjegao rizik za volontere koji sudjeluju u akciji. 

'Ova situacija s koronom nikoga ne veseli i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Na sreću, akcije pošumljavanja održavaju se na otvorenom i to na širokom području pa smo u potpunosti u mogućnosti održavati razmak između volontera i poštivati sve važeće mjere.  Smatramo kako je boravak na otvorenom u prirodi i pomaganje istoj toj prirodi, uz pridržavanje postojećih mjera i odgovorno ponašanje, koristan i za ljude i za prirodu. Nadamo se da ćemo moći nastaviti akcije pošumljavanja kako bismo vratili čim više šuma na požarišta Dalmacije', zaključio je Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka.


Ovo je već treća godina u kojoj se provodi kampanja Boranka koju organizira Saveza izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskim šumama, Hrvatskom gorskom službom spašavanja i Splitskim skautskim zborom te uz podršku Ravnateljstva civilne zaštite, Gradskog društva Crvenog križa Grada Splita, Veleposlanstva Kanade u Republici Hrvatskoj i Grada Splita. 

Do sada je u akcijama pošumljavanja u protekle dvije godine sudjelovalo više od 6 300 volontera iz čitave Hrvatske koji su posadili oko 65 000 stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je Boranka već sada postala najveća volonterska akcija pošumljavanja požarišta u čitavoj Europi.

Sljedeće akcije pošumljavanja bit će organizirane za vikende 7. i 8. studenog te 14. i 15. studenog. Pošumljavat će se požarište na području splitskog naselja Sitno Donje. 

Zbog postojećih mjera i važećih ograničenja, volonteri se prije dolaska obavezno moraju prijaviti putem e-maila na info@scoutcity.org ili putem mobitela organizatora na broj 091 3639 942.

Vaša reakcija na temu