Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
UMORAN OD IGNORIRANJA Splićanin bezuspješno apelira na Čistoću i gradsku upravu zbog gomilanja otpada

UMORAN OD IGNORIRANJA Splićanin bezuspješno apelira na Čistoću i gradsku upravu zbog gomilanja otpada

'U opciji su sve primjenjive mjere', tvrde u gradskoj firmi

Zamislite da ste na vlasti i da imate entuzijaste koji upozoravaju na jedan od gorućih problema u gradu, pritom nudeći rješenje. Uz to, da vam se dokumentira kronologija nereda i 'kuca' na vrata, uz vjeruju da će netko biti zadovoljan s tim i uzeti servirano? S tim, da gradska firma sama upotrijebi alate na raspolaganju, primjerice, puko češće odvoženje otpada, a nadležne institucije kontroliraju kameru koja bi odmah uhvatila bezobraznog kreatora nereda i smrada. Bili biste, vjerujem, zahvalni i raširenih ruku prihvatili poklon savjesnog Splićanina. Ali, ne i u našem gradu, konkretno, 'poklon' stanara Tijardovićeve ulice na Pujankama. Nažalost, nije problem samo u ovom kvartu, prekrcani kontejneri i razasuti otpad uz spremnike su svakodnevna slika diljem Splita. Jedna od ružnijih stiže svakodnevno i s Bačvica. Ali, Tijardovićeva je možda ogledni primjer nemoći zbog nezainteresiranosti odgovornih. 

Tim slikama nereda svjedoče djeca kojima u školi djelatnici Čistoće i predstavnici gradske uprave govore o važnosti odvajanja otpada. U kontejnere koje ne prazne redovito. 

'Krivi su neodgovorni pojedinci', odgovorili su nam u Čistoći. Kamere nikoga ne zanimaju, a otpad se gomila. Splićanin nije ni od koga kome je pisao dobio odgovor, osim u telefonskom razgovoru da su kamere uzalud.   

- Nije mi jasno zašto je uklonjen znatan dio kontejnera, pa  se na praznom prostoru još dodatno baca smeće. Što se dobilo s polupodzemnim kontejnerima, ako su stari još tu i ako je smeća sve više? Čije novce troše za infrastrukturu, ako je ne koriste - jasan je.

Spomenimo i da se reciklažno dvorište nalazi oko 250 metara od spornih lokacija.

- Koji je smisao trošenja enormnih novčanih sredstava na reciklažna dvorišta, kamere i slično ako se osobe koje ilegalno odlažu otpad ne kažnjavaju? Svi koji se trude selektirati i razvrstavati otpad samim tim ispadaju klauni - navodi. 

Nakon našeg upita, u gradskoj firmi su najavili češći odvoz, rekli su nam i da su alarmirali Grad Split. Povjerovali smo im. Nažalost. Nije se ništa promijenilo ni tri tjedna od odgovora. 

- Nelegalna i kažnjiva  odlaganja glomaznog i raznog drugog otpada izvan spremnika u Tijardovićevoj ulici na Pujankama su gotovo svakodnevna pojava. Unatoč svim mogućnostima koje građani imaju, besplatan odvoz jednom godišnje po prijavi,  besplatno višekratno odlaganje glomaznog i raznog drugog otpada u četiri reciklažna dvorišta u Splitu od kojih je jedno od kritične lokacije u Tijardovićevoj udaljeno oko 500 metara - neodgovorni pojedinci svojim postupcima nanose  višestruku štetu kako svojim sugrađanima tako i komunalnoj tvrtki Čistoća  Split koja odvoze otpada izvan spremnika obavlja gotovo svakodnevno - dio je odgovora.

Izdvojimo i da su istaknuli kako je redarstvo upoznato sa situacijom na lokaciji.

- Sve primjenjive mjere od pojačane kontrole videonadzora i novčanih kazni počiniteljima su opcije koje mogu eliminirati ili smanjiti količine nelegalnih odlaganja - poručili su.

I, što se njih tiče, problem je riješen. Osim što je otpad tamo i dalje. I gomila se. Kao i u drugim kvartovima.

- Naprosto ne funkcionira sustav, koliko god obećavali i govorili da je uredno - podvukao je ogorčeni Splićanin.

Vaša reakcija na temu