Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO: TRI POGLEDA Zapinje li Lećevica?

VIDEO: TRI POGLEDA Zapinje li Lećevica?

Župan Blaženko Boban, 'mostovac' Miro Bulj i načelnik Ante Baran iznijeli mišljenje

Izvješće o gradnji Centra za gospodarenjem otpada je bila jedna od vrelijih točaka Županijske skupštine, ali je, naravno prošlo glatko u izglasavanju, ruke vladajućih nisu bile upitne.

Nakon usvajanja, osvrt su nam dali župan Blaženko Boban, Mostov vijećnik Miro Bulj te načelnik Lećevice Ante Baran.

Župan je istaknuo kako rokovi Europske unije nisu upitni, ali da treba biti iskren i reći da je sve skupa predugo trajalo.

- Bilo je i subjektivnih i objektivnih okolnosti, kada nismo imali podrške ni na nacionalnoj razini, ali ne možemo ni sebe eskulpirati od birokratskih zavrzlama - rekao je.

Naglasio je i kako je istina je i da se zadnjih godina jako krenulo, dobilo 27 dozvola za sve pretovarne stanice te da se do konca listopada očekuje otvaranje ponuda.

- Znam, postavlja se pitanje dozvole Lećevice. Istina je da je 2009.godine potpisan predugovor, ali svaki projekt pa tako i ovaj treba raditi transparentno, i ako kažu sva vještva da je vrijednost 52 kune po kvadratu, onda se toga moramo pridržavati. Naravno mi ćemo s građanima koji imaju vlasništvo razgovarati, uz poštivanje odluke vještva koje je procjenjivalo vrijednost zemljišta - pojašnjavao je župan.


Projekt je, dodao je, sveobuhvatan, a posebno važna je edukacija građana o sortiranju otpada već na kućnom pragu. 

- I tu sebi moramo priznati da smo jako loši, nemamo dobar rezultat, a moramo osvijestiti da tako čuvamo i Lećevicu i okoliš - ustvrdio je.

Što se tiče dozvole Lećevice, rekao je, upravo je prema njihovom prijedlogu Županija u svoj prostorni plan stavila centar.

- To su nulti dokumenti po kojima ćemo se ravnati nakon otvaranja ponuda i sklapanja ugovora s izvođačem.

Uskrata privole ne znači stopiranje, ali je bitno s građanima imati korektan odnos, oni su sutra prvi susjedi Centru. Imamo drugih modela, koje ne želim niti spominjati, ali komunikacijom treba doći do cilja, neovisno što možemo nastaviti projekt - zaključio je Boban.


Bulj je pak istaknuo kako je problem što su građani uplatili 30 milijuna kuna, a gore je, rekao je, još uvijek ledina, kupina.

- Ovaj projekt koji je u svojoj zamisli štetan po pitke vode, rijeku Jadro, i ostala izvorišta je u biti bačen novac. Ključno je pitanje tko je odgovoran za te novce i koja će štetočina odgovarati za taj novac - iznio je Bulj.

Naveo je i kako Splitsko - dalmatinska županija ima ogroman problem s otpadom. 

-  Prijeti nam slučaj Napulja! Umjesto da smo taj novac uložili kako treba, imali bi i radna mjesta. Smeće nije samo smeće, to je gospodarski resurs - rekao je Bulj.

Zapitao se i kako je moguće da je načelnik Lećevice, do jučer glavni zagovaratelj projekta  danas protiv centra.

- Nije bilo sjednice Županijske skupštine na kojoj se nije donosio rebalans za uzeti za njih, a sad on protiv kao i ljudi kojima su obećali novac za zemljište - zaključio je Bulj.


Načelnik Baran je poručio kako im je problem otkup zemljišta, količine otpada koja je duplo veća od kapaciteta centra, goriva frakcija.

- Naš je uvjet bio i da ne ugrožava život na području Lećevice, ali ne odvaja se koliko treba i mislimo da je ovaj koncept prošlost.

Želimo sreću Županiji, neka gradi, ali neka se zna da smo mi protiv i da ne prihvaćamo - obrazložio je uskratu dozvole koju su dali prije niza godina.

Ipak, neće zaustavljati centar.

- Imamo alate za kočiti, ali nećemo ih iskoristiti, neka se zna sutra kad dođu problemi da smo upozoravali da projekt nije dobar - obrazložio je Baran.

Vaša reakcija na temu