Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO: UŽAS NA BENAMA  Fekalije se izlijevaju u more

VIDEO: UŽAS NA BENAMA Fekalije se izlijevaju u more

'Izvor je vrlo vjerojatno ugostiteljski objekt', kaže ravnatelj JU Park šume Marjan

Nakon apela građana, iz Javne ustanove Park šuma Marjan krenuli su otkrivanje izvora fekalija koje se već neko vrijeme izlijevaju u more na plaži za osobe s invaliditetom na Benama. 

Na terenu su bili i zaposlenici Vodovoda i kanalizacije te je zaključeno kako se fekalije do mora probijaju puteljkom koji je postao potočić do mora. Problem navodno postoji godinama i nitko ga nije riješio.

'S obzirom na lokaciju nastalog problema, najbliži mogući izvor vrlo vjerojatno je ugostiteljski objekt VA Bene.

U petak je na terenu je bila državna inspekcija i upućena je u cjelokupnu problematiku', kaže ravnatelj Javna Ustanova, Marko Pejnović.

'Provjereno je sporno područje, interni sustav odvodnje restorana VA Bene. Predstavnik vlasnika na terenu pokazao nam je sustav bio-jame s upojnim bunarom. Stupili smo u kontakt i sa samim vlasnikom koji nam je potvrdio kako posjeduje sve dozvole za sustav odvodnje; bio-jamu, upojni bunar, kao i ishodovanu Vodopravnu dozvolu za ispuštanje pročišćenog sadržaja. Dalje navodi kako i taj sadržaj koji je finalni produkt pročišćenja do sada nije ispuštao u more i kao dokaz ima račun pražnjenja putem koncesionara kojeg će također priložiti.​ 

Na izvidu je bila i Vodopravna inspekcija koja je također zatražila popratnu dokumentaciju koju je vlasnik dužan dostaviti u zadanom vremenu. Danas na terenu nije uočeno nikakvo vidno onečišćenje. More je na tom dijelu bilo bez ikakvih mrlja, tragova masti ili ulja, ostataka wc papira ili sl. Među prolaznicima smo također čuli priče kako brodovi često svoje fekalne tankove ispuštaju u blizini luka, što je opet neka nova priča, a također je dio naše stvarnosti (danas tema i snimka očevidaca u Slobodnoj Dalmaciji, Uvala Klokun, Podgora)', stoji u očitovanju iz Vodovoda i kanalizacije kojeg je potisao Ivica Perić, direktor tehničkog sektora.​ 

Iz ViK-a ističu kako je ovo samo preliminarni uvid. 

'Službena izvješća poslat ćemo kroz naredni period od sedmicu dana, do kada ćemo imati svu potrebnu dokumentaciju', naglašavaju.


No, fekalije nisu jedini problem plaže za osobe s invaliditetom na Benama.


'Osjećamo se bespomoćnost i zanemareno. Već treću godinu plaža  Bene koju koriste najteže skupine osoba s invaliditetom, nije očišćena, zapuštena je od strane gradske vlasti. Rukohvati u moru, pristup, svlačionici bez rukohvata...', poručuju građani.

Vaša reakcija na temu