Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Portal grada Kaštela VIDEO Ekocid tisućama tona ilegalnog građevnog otpada

VIDEO Ekocid tisućama tona ilegalnog građevnog otpada

Na potezu je Državni inspektorat

Ilegalno odlaganje velikih količina građevinskog otpada na privatnoj parceli u Sućurcu koji se mjeri u tisućama tona ne prestaje ni nakon niza upozorenja i prijava. Ovaj ekocid ogromnih razmjera nastao je dugotrajnim odlaganjem građevinskog materijala koji se potom zatrpavao zemljom te je nastalo cijelo brdo otpada. Slučaj je prijavljen i Ministarstvu poljoprivrede, pa se očekuju potezi Državnog inspektorata, javlja Portal grada Kaštela.

Riječ je o ilegalnom deponiju koji se nalazi na lokalitetu Gajine na privatnoj parceli površine od gotovo 11 tisuća četvornih metara i to u neposrednoj blizini reciklažnog dvorišta za tu istu vrstu otpada otvorenog prije nepune dvije godine.

S deponijem su upoznati u Gradu te kako su kazali, cijeli slučaj je prijavljen nadležnim službama i poduzete su određene radnje.

- Nakon prijave građana da se u Kaštel Sućurcu odlaže velika količina otpada i nasipa zemlja i stijene, komunalno redarstvo Grada Kaštela je kontrolom navedene lokacije zateklo u više navrata kamion u vlasništvu privatne tvrtke prilikom odlaganja zemlje iz građevinskog iskopa. Komunalno redarstvo Grada Kaštela je obavijestilo odgovorne osobe u tvrtki gdje nismo naišli  na razumijevanje i moguće rješavanje problema, kao i vlasnike zemlje gdje se jedan od suvlasnika odazvao na obavijest o nasipavanju zemljišta u njegovom suvlasništvu, te je reagirao na način da je postavio betonsku zapreku koja bi trebala spriječiti prolaz kamiona. Po saznanjima komunalnog redarstva, vlasnici parcele nisu dali svoj pristanak za ilegalno odbacivanje otpada i nasipanje – pojasnili su iz Grada Kaštela

- Dana, 29. ožujka 2023. uputili smo prijavu Državnom inspektoratu RH, područnom uredu u Splitu s obzirom da su isti nadležni za ilegalno odlaganje građevinskih iskopa, a koja je sadržavala prijavu, zapisnik i fotografije s lica mjesta. Prijavu smo ponovno zaprimili, 9. svibnja iz koje je vidljivo da je navedena betonska zapreka uklonjena i da se nasipavanje nastavilo. Ovaj put se radilo o velikim količinama otpada. Isti dan smo ponovno poslali prijavu Državnom inspektoratu s novim fotografijama i snimkama terena. Po prijavi, državni inspektorat je kontaktirao komunalno redarstvo te je dogovoren zajednički obilazak  terena nakon čega je inspektor sastavio zapisnik o stanju te čekamo daljnje postupanje istog – navode iz Grada.

I dok se čeka potez Državnog inspektorata kako bi se spriječilo daljnje ilegalno odlaganje građevinskog otpada i devastacija sućuračke kave, iz Portala grada Kaštela obratili su se tvrtki Cemex, jer put do čestice na kojoj se odlaže otpad dijelom prolazi preko njihovog zemljišta.

- Početkom ožujka poslali smo prijavu na Ministarstvo poljoprivrede te je inspektor izašao na teren. Koliko nam je poznato, i komunalni redar Grada Kaštela bio je na terenu, jer smo i njemu uputili prijavu. Što su poduzeli i jesu li izdali kakve mjere vlasnicima zemljišta, nije nam poznato. Po ovom pitanju nismo imali nikakvih kontakata iz Gradske uprave ni nadležnog mjesnog odbora, no pozdravljamo svako konstruktivno rješenje za eliminaciju nelegalnog odlaganja otpada, naročito jer građani i s Reciklatorom i s ostalim reciklažnim dvorištima za zbrinjavanje različitih vrsta otpada imaju mogućnost odgovorno gospodariti svojim otpadom – navode iz Cemexa.


Vaša reakcija na temu