Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO Pogledajte bliski susret s kitovima kraj Šolte

VIDEO Pogledajte bliski susret s kitovima kraj Šolte

U Jadranu obitava nekoliko vrsta dupina, ulješura i Cuvierov kljunasti kit

Portal Pomorac.net objavio je video snimku bliskom susreta s kitoima kraj Šolte. Ove godine se susrećemo sa sve većim brojem dupina, kitova i morskih pasa u našem Jadranu. Nagađa se da je možda i pandemija potpomogla tome budući da ima manje prometa i onečišćenja mora.

Prema neprofitnoj organizaciji Institut Plavi Svijet koja je posvećena istraživanju morskog okoliša i morskih organizama, ukupno 11 vrsta kitova čini stabilne populacije u Sredozemnom moru i susjednim područjima.

U Jadranu obitava nekoliko vrsta dupina, ulješura i Cuvierov kljunasti kit. Prema trenutnim saznanjima, jedino dobri dupin trajno naseljava cijeli Jadran. Prugasti dupin, glavati dupin i Cuvierov kljunasti kit prisutni su jedino u južnom Jadranu, dok ulješure tek povremeno navraćaju u Jadran.

Pomorac.net piše da su sve vrste kitova koje se zateknu u Jadranskom moru strogo zaštićene temeljem Zakona o zaštiti prirode i Pravilnika o proglašavanju strogo zaštićenih vrsta.

Vaša reakcija na temu