Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO Prosvjed u Dugom Ratu. Građani traže žurnu sanaciju šljake iz bivše tvornice ferolegura

FOTO/VIDEO Prosvjed u Dugom Ratu. Građani traže žurnu sanaciju šljake iz bivše tvornice ferolegura

Krajnja mjera bit će odlazak na Markov trg

Pred bivšom tvornicom ferolegura Dalmacija u Dugom Ratu održan je prosvjed kojim čelništvo općine, građani i ekološke udruge traže žurnu sanaciju šljake. Nakratko je bila blokirana i Jadranska magistrala.

'Želimo poručiti ministarstvu da je krajnje vrijeme da krene u realizaciju sanacije. Čekali smo investitora 10 godina, čekali se ministarstvo tri godine. Ne želimo čekati još 10 godina. Narod želi da se ova šljaka što prije makne zbog zdravlja ljudi i naše djece, zaštite okoliša i turista. Ovdje prolazi masovni turizam.  Državna institucija je takva kakva je. Razgovarali smo s ministarstvom i rekli im da smo njihova produžena ruka. Još nismo dobili nikakve informacije. Institut Ruđer Bošković je napravio ispitivanje. Rezultat je da je samo dio otpada opasan. Mi se ne slažemo. Mi smo dali neovisno ispitivanje Građevinskom fakultetu i IGH koji su utvrdili na četiri uzorka da je šljaka štetna do 100 puta više nego je propisano zakonom. Zato želimo razlučiti je li šljaka opasna i u kojem dijelu, ili nije opasna i tako napraviti sanacijski plan', poručio je Tonči Bauk, načelnik Općine Dugi Rat. 

Krajnja mjera bit će odlazak na Markov trg.

'Nadam se da će ministar Filipović shvatit da je ovo crna točka Jadrana', dodao je Bauk. 

Među onima koji je stao s transparentom na jadransku magistralu bio je i mještanin Tomislav Raos

'Ima 10 godina da stoji ova hrpa smeća u državi koja ne vodi računa o svojim građanima, niti je iti malo briga za nas. U civiliziranoj Europi da se ovo dogodi u bilo kojoj državi, svaki dan bi bio prosvjed dok se ne bi riješilo. Sastali smo se danas da kažemo da je dosta', kazao nam je Raos o razlozima prosvjeda i blokade magistrale.

'Zabrinjavajuće je da rukovodstvo države ne vodi računa o narodu, o životu i zdravlju ljudi. Trideset i pet godina sam radio u tvornici i tada nije bilo takvo zagađenje. Sada je troska usitnjena, vjetrovi pušu. Moja je kuća 200 metara od tvornice, to se rukom s balkona može svaki dan skidati', kaže Ante Radović

Gorana Rosandić iz stranke Centar u Županijskoj skupštini već je nekoliko puta tražila da se riješi problem Dugog Rata. 

'Bili smo i prošli put na prosvjedu u Dugom Ratu. Na svakoj Skupštini pitamo župana Bobana istu stvar, kada će se konačno ta vertikala aktivirati i kada će župan pokazati da mu je zaista stalo do građana ove županije. Ili je Dugi Rat interesantan samo kada su predizborne kampanje? 

Na zadnjoj Županijskoj skupštini ponovili smo isto pitanje, župan se nije konkretno izjasnio. Ne očekujem od njega neku veliku reakciju. Mi ćemo nastaviti istim tempom i na svakoj Županijskoj skupštini uputit ćemo isto pitanje. Zadnji put je u Saboru odbijen amandman naše saborske zastupnice, navodno je pitanje financiranja cijele sanacije. U zakonu je jasno tko bi to trebao financirati pa mi očekujemo da ministarstvo postupi po zakonu', kazala je Rosandić.

U Dugom Ratu je 257.000 tona štetnog otpada.


Vaša reakcija na temu