Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / Facebook VIDEO Sredozemna medvjedica snimljena na jugu Jadrana

VIDEO Sredozemna medvjedica snimljena na jugu Jadrana

Smatra se da je od ove vrste preostalo manje od 700 jedinki

Nevjerojatne snimke stižu sa samog ruba Jadranskog mora, točnije iz Otrantskih vrata uz albansku obalu. U tamošnjem Nacionalnom parku Karaburun-Sazan snimljena je sredozemna medvjedica i to tijekom hranjenja, dok ju je Spearfishing Albania Team snimio u podmorju, javlja Morski.hr

-  Pozdravljamo vas ovom snimkom sredozemne medvjedice iz Nacionalnog morskog parka Karaburun - Sazan, dijela zaštićenih područja okruga Vlora - napisali su iz Nacionalnog parka.


Morski čovik ili sredozemna medvjedica poznat pod znanstvenim nazivom Monachus monachus među rijetkim je sisavcima koji su široko rasprostranjeni na albanskoj rivijeri.

- Smatra se da je od ove vrste preostalo manje od 700 jedinki, pa se svrstava među kritično ugrožene vrste i na Crvenoj listi vrsta u Albaniji i na Crvenom popisu IUCN-a - poručuju iz Parka.

Podsjetimo, prije 4 mjeseca, jedna jedinka je primijećena i u Hrvatskoj, točnije u Paškim vratima na spoju Paške uvale i Velebitskog kanala te na području Punte sv. Nikole. Donedavno, smatrana je izumrlom vrstom na čitavom području Jadranskog mora. Naime, iako je bila njegov redoviti stanovnik, zna se da je 1964. ubijen zadnji primjerak sredozemne medvjedice koji je živio u hrvatskom dijelu Jadrana. Ovu vrstu su u Jadranu istrijebili pretežito ribari i ribarski alati, pa je desetljećima nije ni bilo. Ponovno se pojavila početkom 2000-ih, a posljednja koja je viđena u sjevernom Jadranu 2014. je uginula od starosti. Od tada pripadnika njezine u vrste u hrvatskom moru nema, kao što ih dugo nije bilo ni prije nje.

Sredozemna medvjedica je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode, a prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama, novčana kazna za ubijanje sredozemne medvjedice iznosi 100 000 kuna. Sredozemna medvjedica je jedan od najugroženijih morskih sisavaca te vjerojatno najrjeđi tuljan na svijetu.Vaša reakcija na temu