Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Obalna straža Vježba Obalne straže RH 'Suzbijanje uljnog onečišćenja mora'

Vježba Obalne straže RH 'Suzbijanje uljnog onečišćenja mora'

Cilj je provjera spremnosti kroz mehanizme reagiranja po Planu intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora

U akvatoriju otoka Visa Obalna straža Republike Hrvatske provela je vježbu pod nazivom 'Suzbijanje uljnog onečišćenja mora' brodom OB SB-73 Faust Vrančić. Uz vježbi je sudjelovao i zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva PC-9 Pilatus', koji je pod operativnim zapovijedanjem Obalne straže Republike Hrvatske.


U vježbi je korištena oprema za suzbijanje onečišćenja mora koja je vlasništvo Europske agencije za pomorsku sigurnost, a temeljem Sporazuma o zajedničkoj suradnji između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva Obrane RH u srpnju 2019. godine predana je na privremeno korištenje Republici Hrvatskoj.

Riječ je o specijaliziranoj brani i opremi visokog kapaciteta za prikupljanje teških ulja s površine mora, iz kompleta 'RO-trawl 1500' (DESMI), koja je za potrebe vježbe bila ukrcana na brod OB SB-73.

Cilj ove vježbe je provjera spremnosti kroz mehanizme reagiranja po Planu intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora. Ujedno, provjerena je razina trenutne spremnosti i stupanj uvježbanosti posade broda za rukovanje opremom te funkcionalnost postojećih materijalno tehničkih resursa.


Uz zapovjednika Obalne straže RH, komodora Milana Blaževića i načelnika Odjela za obuku i doktrinu Zapovjedništva Hrvatske ratne mornarice, kapetana bojnog broda Zorana Medvidovića, vježbu su sa obalnog ophodnog broda OOB-31 Omiš pratili i predstavnici Državnog ureda za reviziju te članovi Stručnog tijela Središnje koordinacije za nadzor i zaštitu prava i interesa RH na moru.

Vaša reakcija na temu