Već nekoliko puta ovog proljeća stanovnici Žrnovnice, koji vodu piju iz lokalnog vodovoda, s izvora te rijeke, upozoravani su da je ne piju, jer se prestala klorirati. Uzrok je kvar na uređaju. Posljednja obavijest o potrebi prokuhavanja vode upućena je 24. svibnja.
Danas je priopćeno kako je problem s kloriranjem uspješno riješen.
'Tijekom jutra smo uzorkovali u dva navrata uzorke sa tog područja u 8 i 30 h i u 10 i 30 h, oba uzorka su imala adekvatnu koncentraciju rezidualnog klora, mikrobiološke analize su u izradi.
Uzorak od subote (24.05. 2025.) je također mikrobiološki sukladan iako je koncentracija rezidualnog klora bila <; 0,10 mg/l!
Prema našem internom dogovoru nastavit ćemo do kraja tjedna s intenzivnijom kontrolom rezidualnog klora na navedenom području', poručuju iz Vodovoda i kanalizacije Split.
Prenosimo i obavijest koja stoji stalno na stranicama NZJZ SDŽ o korištenju vode iz lokalnih vodovoda (usluge-voda)!
'Obavijest potrošačima koji nisu priključeni na sustav javne vodoopskrbe
Lokalni vodovodi koji nemaju propisanu obradu vode s pogleda javnog zdravstva smatraju se nesigurnima za uporabu i moraju biti pod stalnim nadzorom jer su ozbiljna prijetnja zdravlju ljudi i mogu biti uzrok hidričnih epidemija.
Opskrba stanovništva vodom putem lokalnih vodovoda nije u skladu s propisima iz područja vodnoga gospodarstva, a takav način opskrbe predstavlja problem s javnozdravstvenog aspekta.
Javna vodoopskrba podrazumijeva opskrbu stanovništva zdravstveno ispravnom vodom, te osiguranje i provedbu kontinuiranog zdravstvenog nadzora nad zdravstvenom ispravnošću vode isporučene putem komunalnih vodnih građevina za javnu vodoopskrbu krajnjim korisnicima (potrošačima). S obzirom na to da na većini lokalnih vodovoda nije uspostavljen sustav naplate, posljedično nije moguće osigurati razvoj tog sustava i zdravstvenu ispravnost vode za ljudsku potrošnju.
Svim potrošačima koji ne koriste vodu iz javnih vodoopskrbnih sustava, već koriste vodu za piće iz lokalnih vodovoda, bunara, cisterni (gustirni ili čatrnja) i bušotina, zbog mogućeg mikrobiološkog onečišćenja preporučuje se prokuhavanje vode kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode u hladnjaku'.